Üle kallaste ajanud Kunda jõgi puges sängi tagasi

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunda jõgi kipub talviti üle kallaste tõusma.
Kunda jõgi kipub talviti üle kallaste tõusma. Foto: Meelis Meilbaum

Kui eelmisel nädalal olid kundalased tõsises hädas Lontova silla juures üle kallaste ajava jõega, siis pühapäeval hakkas olukord normaliseeruma.

“Nüüd jookseb vesi jää alt, mitte jää pealt ning ei tungi enam õigest sängist välja,” rääkis Kunda linnapea Allar Aron üleeile. Põhjuseks on ilmselt eelkõige soojemaks muutunud ilmad.

Tõsisemalt hakkas Kunda jõgi üle ajama 20. veebruaril ning ujutas Lontova silla läheduses üle osa ühe maja juurde kuuluvast kinnitust ning voolas päris hoovi. Kinnistult tungis jõevesi omakorda teele.

“Nädala jagu oli ikka väga töist ja omajagu murettekitavat aega,” sõnas linnajuht.

Kõigepealt telliti kohale kopaga traktor, mis kaevas tee kõrvale kraavi, et krundilt vesi ära valguks, ning ette kuhjati lumevall, mis takistaks tee üleujutamist.

Eelmisel nädalal oli vaja ka suurema kopaga masina abi, et jõesängi laiendada ja natuke jääd lõhkuda. “Jää lõhkamist siiski kasutada ei tulnud,” ütles Aron.

Kuigi üle kallaste tungiv jõgi põhjustas kannatusi õnneks vaid ühele perele, oli kiire tegutsemine vee ärajuhtimisel ning selle teele jõudmise takistamisel väga oluline paljude linnaelanike jaoks. Kui vesi omatahtsi mööda Sadama teed voolama pääseb, jõuab see lõpuks ka teiste majadeni.

Seda, et jõgi üle kallaste hakkab tungima, on juhtunud ka varasematel talvedel ning Allar Aroni selgitusel on oht üleujutuseks siis, kui külmakraadid püsivad pikemalt miinus viiest allpool. “Külmem kui kümnekraadine pakane viitab juba tõsiselt õnnetuse tulemisele,” sõnas Aron. Silla juures kipub tekkima jääpais. Vesi külmub, sellele voolab peale uus kiht vett, mis omakorda jäätub - nii jääkiht pakseneb.

Huvitav asjaolu on, et tegelikult oli tänavu uputuse ajal jõe veetase madal. Küll võis uputusele kaasa aidata asjaolu, et silla juures on jõesäng üsna kivine.

Talvised üleujutused tekitavad meelehärmi kohalikele, kuid huvitav vaatepilt meelitab kohale hulga loodushuvilisi.

“See on nagu turismiatraktsioon, mille külastamiseks võiks Lontova silla juures lausa pileteid müüma hakata,” ütles Allar Aron naljatamisi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles