Tänavuse Vilde kirjandusauhinna pälvis Mats Traadi „Õelate lamp”

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavuse Vilde kirjandusauhinna pälvis Mats Traadi romaan „Õelate lamp”.
Tänavuse Vilde kirjandusauhinna pälvis Mats Traadi romaan „Õelate lamp”. Foto: Sille Annuk / Postimees

Täna kogunenud komisjon otsustas anda 2011.aasta Eduard Vilde nimelise kirjandusauhinna Mats Traadi romaanile „Õelate lamp”. Selle teosega pani Traat punkti Palanumäe sarjale „Minge üles mägedele”.

Mats Traadi romaan  “Õelate lamp” viib lugeja tagasi 1940. aasta suvesse, kui vana kooliõpetaja Aalepi kommenteerib Eestis toimuvat sõnadega “õelate lamp pandi põlema”. Aastate poliitilist ajalugu on raamatus seekord varasemast rohkem kujutatud ning see ajalugu tungib otse ja vägivaldselt romaani kangelaste ellu. Lugeja saab raamatut lugedes teada, et Palanumäel elatakse kehvuses ning suhted inimeste vahel ei laabu, need on lausa hukas. Finaalis tõuseb aga esile Helmi ja Hinnu Palanumäelt ära minek – soov ja katse jätkata paremini ja rõõmsamalt, kui on elatud Palanumäel.

Eduard Vilde nimelisele kirjandusauhinnale oli tänavu neli kandidaati: Mats Traat "Õelate lamp"; Juta Üts "Suure kuuse all"; Inddrek Hargla „Apteeker Melchior ja Oleviste mõistatus” ja „Apteeker Melchior ja Rataskaevu viirastus” ning Viivi Luik "Varjuteater".

Eduard Vilde nimeline kirjandusauhind asutati Pajustis E.Vilde nim kolhoosi kirjandusklubi initsiatiivil 1965.aastal, kui tähistati kirjaniku 100.sünniaastapäeva. Auhinna väljaandmist jätkas Vinni Valla Kultuurikapital ning 1999.aastast Vinni Vallavalitsus.

Vastavalt auhinna statuudile määratakse kirjandusauhind aasta parimale Eduard Vilde traditsioone järgivale kirjanduslikule teosele. Zürii teeb oma otsuse Eduard Vilde sünnipäevaks ehk 4.märtsiks. Käesoleval aastal on preemia suuruseks 640 eurot ehk 10 000 krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles