Aasta esimesel nädalal täitsid Rakvere hotelle Vene turistid

Kristi Ehrlich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pühapäeval võis Rakvere linnas kohata tavapärasest rohkem reisikohvritega inimesi. Puhkus sai läbi ja saabus aeg koju naasta.
Pühapäeval võis Rakvere linnas kohata tavapärasest rohkem reisikohvritega inimesi. Puhkus sai läbi ja saabus aeg koju naasta. Foto: Aarne Mäe

Rakvere linna hotellid olid möödunud nädalal jälle täis Eestimaad avastavaid Vene turiste. Erandiks oli vaid Aqva hotell, kus klientideks valdavalt koolivaheajal puhkama tulnud siseturistid.

Hotelli Wesenbergh juhataja Andres Ots ütles, et kui möödunud aastal tuli neil tõdeda, et Vene kliente ei ole, siis tänavu on olukord mõnevõrra muutunud. 

«Kas majanduslik olukord Venemaal või rubla kursi tugevnemine euro suhtes on Vene turiste kuigipalju tagasi toonud,» rõõmustas Ots, kuid tunnistas, et hiigel­aegade tasemele nende külastatavus ei tõusnud.

Üleüldise täituvuse kohta lausus ta, et talve kohta on see üle keskmise.

2016. aastale tagasi vaadates pidas Ots seda ootuspäraselt nõrgaks aastaks. «Siseturism toimis, Eesti kliente oli. Välisturiste, nii soomlasi kui venelasi, jäi vähemaks,» võttis ta aasta kokku.

2017. aasta lootis Ots parema tulevat. Eelkõige seepärast, et valitsus jättis majutusasutuste käibemaksutõusu ära. 

Ta kõneles, et kui nad maksutõusu­plaanidest ajendatuna olid sunnitud hindu tõstma ja sellest oma koostööpartneritega vestlesid, arvasid need, et neil on päris keeruline leida Wesenberghile kliente Kesk-Euroopast ja Saksamaalt, kui Lätis ja Leedus on teenus nii palju odavam.

«Õnneks jäi majutusasutuste käibemaksutõus ära ja see hoiab meid vee peal,» lausus Andres Ots.

Katariina hotelli juhataja Tõnu Leppik ütles samuti, et Vene turist tuli tagasi, kuid 2014. aasta tasemeni ikkagi ei küünditud. Samuti mainis ta, et kui varasemalt saabus Vene turist juba vana aasta lõpus puhkust veetma, siis nüüd tuldi alles uue aasta alguses.

Võrreldes 2015. aastaga, pidas Leppik 2016. aastat siiski edukamaks. Põhjustena pakkus ta lähikonnas eurorahadega tehtud ümberehitusi, mis tõi töömehed Katariina hotelli ööbima, aga kindlasti ka majasiseseid uuendusi: uut köögisüsteemi ja 2015. aastal töötajatele korraldatud täiendõpet.

Art hotellist öeldi, et jaanuari esimene nädal oli neilgi viimseni broneeritud ja peamisteks klientideks olid Vene turistid, kes jõudsid kohale valdavalt aasta alguses, 2. ja 3. jaanuaril.

Sel nädalal on alanud suhteliselt vaikne aeg, mis kestab kuni märtsikuuni, mil hakkavad tulema esimesed turismirühmad. Seljataha jäänud 2016. aasta oli Art hotellile ootuspärane.

Rakvere linna suurimas majutuasutuses, Aqva hotellis, oli pilt aga hoopis teistsugune. Aqva spaa ja hotelli juhi Roman Kusma sõnul oli külastatavus aasta alguse kohta traditsiooniliselt hea: esiteks kestis veel koolivaheaeg; aga liikvel oli ka välisturiste, kelle seas nii venelasi kui ka soomlasi.

«Möödunud nädalal oli hotell suhteliselt täis. Nüüd läheb natuke kergemaks, koolivaheaeg lõppes,» lisas Kusma. Vene turiste saabus teataval määral ka Aqvassse natuke rohkem, kuid kaugeltki mitte nii palju, kui neid tuli kolm aastat tagasi, mil hotell oli uusaasta esimestel nädalatel sada protsenti venelastele orienteeritud. 

«Eestlasi praktiliselt ei mahtunudki hotelli, sest venelased broneerisid lahkudes juba kohad järgmiseks aastavahetuseks. Praegu on uuel aastal eestlased ülekaalus. Meie uueaastapeod on ikka eestikeelsed. Me isegi ei tee neid kakskeelseks,» kõneles Roman Kusma.

Hotelli täituvuse kohta 2016. aastal ütles ta, et võrreldes 2015. aastaga oli see neilgi parem. 

«Ka Eestis tervikuna läks turismivaldkonnal 2016. aastal võrreldes aasta varasemaga edukamalt,» täpsustas Kusma, öeldes siiski, et see erinevus just väga suur ei olnud. «Kulud tulevad täituvusele suurema hooga järele.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles