Veneveres laseb vastlapäeval liugu kogu küla, naistepäevapeoks toodi lavale uus näitemäng

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Naistepäeva pidu Veneveres.
Naistepäeva pidu Veneveres. Foto: Eva Klaas

Venevere küla  tähistab vastlapäeva küll sel laupäeval ehk õigest päevast pisut hiljem, kuid see-eest lähevad mäele või õigemini suurele künkale liugu laskma pea kõik ümbruskonna aktiivsemad inimesed. 

Venevere raamatukogu juhataja Sirje Raudmäe sõnul vuhiseb vastlapäeval mäest alla kõikvõimalikke sõiduvahendeid- on ise pisut ümber tehtuid ning lihtsalt käeparaseid esemeid, mis liu laskmiseks sobivad.

Ka üks ennesõjaaegse Eesti Vabariigi aegne kelk koos omanikuga on pea alati kohal.

Kohaliku seltsimaja juhataja Kaarel Šestakovi sõnul lustib vastlapäeviti üheskoos ikka poolesaja inimese ringis.

Loomulikult kuuluvad vastalapäeva kavva ka kõikvõimalikud mängud ja võistlused, mida üheskoos suudetakse välja mõelda.

Hiljem süüakse nagu sellele päevale kohane suppi ja vastalakukleid ning juuakse kuuma teed.

Läinud laupäeval peeti aga Venevere seltsimajas naistepäevapidu, mis oli rahvarohke, nagu sealsed külapeod ikka- rahvast tuli sinna kogu Laekvere vallast ja kaugemaltki.

Veneveres on ikka nõnda, et üritustel tunnevad end hästi igas eas inimesed, ka koolinoored, kes igal pool just vanematega koos lustida ei taha.

Naistepäevapeol sai iga naine juba saali astudes lille- nende kohe saabuvat tähtpäeva silmas pidades.

Venevere näiteringi uuele lavatükile “Onu Alberto miljonid” elas rahvas huvi ja suure poolehoiuga kaasa. Etenduse muutis erilisemaks ka fakt, et Kaido Liiva näitemängu mängiti üldse esimest korda- kusagil seda varem lavastatud ei ole.

Lavatükk näitas igapäevase elu erinevaid tahke- suhteid sugulaste ja naabrite vahel ning seda, et inimesed enam päris mõistuspäraselt käituda ei suuda, kui terendab võimalus saada suur pärandus, isegi kui tingimused selle kättesaamiseks karmid.

Harrastusnäitlejad mängisid rollid väga kenasti välja- kõik toimus laval just nii, nagu see eluski võiks käia.

Muidugi ei puudunud ehedalt külapeolt elav muusika.Nii kui bänd esimest lugu alustas jäid lauad üsna tühjaks ning rahvas liikus tantsupõrandale.

Tagasi üles