Spordikeskuses leiavad uue omaniku tuhanded raamatud

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tasuta raamatu laat Rakvere spordikeskuses.
Tasuta raamatu laat Rakvere spordikeskuses. Foto: Katrin Kuljus

Pühapäeval toimus Rakveres kolmandat korda tasuta raamatu laat. Tänavu avas laat uksed spordikeskuses kell 11, kuid esimesed raamatuhuvilised olid platsis juba tükk aega varem.

Lettidele oli vabalt võtmiseks sätitud ligi 12 tuhat raamatut ehk ligi tuhande võrra rohkem kui mullu. Kõige pikemaks kujunes väliskirjanduse rivi.

Lääne-Viru keskraamatukogu arendusspetsialist ja raamatulaada koordinaator Tiina Kriisa tõi huvitavamate raamatutena välja näiteks koraani ja vene-araabia sõnaraamatu.

"Põhiline on siiski nõukogudeaegne suure tiraažiga raamat," märkis Kriisa.

Esimest aastat on väljas rohkelt ka vene kirjandust, mida on korraldajatelt varem küsitud.
"Küsitakse palju ka käsitööraamatuid, mida toodi võrdlemisi vähe," rääkis Tiina Kriisa.

Keskraamatukogu laste- ja noorteosakonna juhataja Reet Tomband rõõmustas, et laadale toodud raamatute seas oli mõningaid väga vanu lasteraamatuid, millega sai täiendada ka raamatukogu enda kogu.

"Vanemad inimesed võtavad vanu lasteraamatuid kui nostalgiat. Tal endal ei ole seda alles, aga laadalt ta selle leiab ning tahab oma lastele anda. Kusjuures laste luuleraamatud läksid kõigepealt," rääkis Reet Tomband.

Kogu pakutava kauba on kohale toonud need inimesed, kel lugemist väärt kirjavara riiulisse, pööningule või kapinurka seisma on jäänud. Tasuta raamatu laadast on kujunemas ka omamoodi uus raamatu laenutamise vorm, sest raamatukogutöötajate hinnangul tuleb laadale üht-teist eelmistel aastatel võetust ringiga tagasi.

"Paljud ütlevad, et toovad raamatud järgmisel aastal tagasi. Nõnda on see tõesti nagu raamatulaenutus aastase tähtajaga," märkis Tiina Kriisa. "Mõneti on see võibolla hasart – sa ei pea veeringuid näpu vahel veeretama, vaid võid vabalt võtta. Üks raamatulaada fenomen on kindalasti see, et raamatuid saab tasuta. Ja rõõm on mõlemal poolel, nii sellel, kes seisva raamatu oma kodust ära toob, kui sellel, kelle jaoks see raamat on uus. Vanemal põlvkonnal on samad sarjad olemas, aga noorema jaoks on see uus ja huvitav."

Rakvere rahvamaja eestvedamisel on igal pooltunnil meeleolukaid vahepalu ning lisaks raamatutele võb leida ka CD-plaate, vinüüle ja videokassette.

Raamatutest, mis laadalt järgi jäävad, lähevad väärtuslikumad taaskasutuskeskusesse Vahejaam ning Lääne-Viru keskraamatukokku kaasavõtmiseks mõeldud raamatute riiulisse, väheväärtuslikud aga makulatuuri.

Tasuta raamatu laada algidee autoriks on ajakirjanik Rein Sikk, seda korraldavad Rakvere linnavalitsus, Lääne-Virumaa keskraamatukogu, Rakvere rahvamaja ja Rakvere spordikeskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles