Tamsalu vald jättis tuulepargi arendajad pika ninaga

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Montaaž/Elmo Riig/Sakala

Eelkõige avalikkuse tugeva vastuseisu ning tuuleenergeetikat hõlmava teemaplaneeringu puudumise tõttu Kullenga külla Pärtli kinnistule tuuleparki niipea ei tule.

Kolmapäevasel istungil tegi Tamsalu vallavolikogu vallavalitsusele ülesandeks lõpetada kinnistu detailplaneering. Tamsalu vallavalitsus kuulutas aga juba 8. märtsil kehtetuks 21. septembri 2010. aasta korralduse Kullenga küla Pärtli kinnistu detailplaneeringu vastuvõtmise kohta. Seega detailplaneeringu menetlusprotsess on Tamsalu vallavõimu poolt lõpetatud.

“Meie ei tea, mis arendaja teeb, võib-olla ta otsustab, et pole sellega rahul ning võtab midagi ette, aga Tamsalu valla poolt ei juhtu selle detailplaneeringuga enam midagi,” kinnitas vallavolikogu esimees Andrus Freienthal.

Pikk vaidlus

Kullenga küla Pärtli kinnistu detailplaneeringu menetlus algas 2008. aasta veebruaris ettevõtte Electric OÜ, hilisema Windpower Eesti OÜ avalduse alusel.

Algusest peale olid tuulepargi rajamise vastu Kullenga ja naaberkülade elanikud, kes väitsid, et tuulegeneraatori püstitamine Pärtli kinnistule halvendab külade elanike elukvaliteeti, vähendab piirkonna kinnisvara väärtust ning kätkeb endas turvariske.

Sellest hoolimata kehtestas Tamsalu val­lavalitsus möödunud aasta 21. septembril detailplaneeringu.

Möödunud aasta lõpul sekkus menetlusprotsessi ka maavanem Einar Vallbaum. Järelevalve käigus ei andnud maavanem detailplaneeringule heakskiitu, vaid viitas muu hulgas asjaolule, et detailplaneering on vastuolus Tamsalu valla üldplaneeringuga.

Maavanema seisukohtade suhtes jäi Tamsalu vallavalitsus eriarvamusele ning lahenduse leidmiseks edastati planeering siseministeeriumile seisukoha võtmiseks. Siseministeerium tunnistas õigeks Lääne-Viru maavanema järelevalve käigus väljatoodud järeldused.

Ministeerium nimetas planeeringu puudusteks menetlusvigu ning vastuolu Tamsalu val­la üldplaneeringuga. Menetlusvigadeks olid, et planeering oli enne vastuvõtmist jäänud kooskõlastamata siseministeeriumiga, detailplaneeringu koosseisust puudusid põhjendused üldplaneeringu muutmise vajaduse kohta ning üldplaneeringut muutva detailplaneeringu avaliku väljapaneku aeg peab olema neli nädalat, kuid kestis üksnes kaks nädalat.

Siseministeeriumi seisukohtadega detailplaneeringu menetlusvigade suhtes Tamsalu vallavalitsus nõustus ning tunnistas käesoleva aasta 8. märtsil detailplaneeringu vastuvõtmise korralduse kehtetuks.

Vajalik on teemaplaneering

10. märtsil oli Kullenga küla Pärtli kinnistu detailplaneeringu küsimus arutusel Tamsalu vallavolikogu eelarve- ja arengukomisjoni, majandus- ja keskkonnakomisjoni ning eestseisuse ühisel koosolekul.

Koosolekul jõuti järeldusele, et kuna Kullenga ja naaberkülade elanikud on detailplaneeringu algatamise hetkest avaldanud pidevat ja tugevat vastuseisu tuulepargi rajamisele, on avalik huvi selgelt tuulepargi rajamise vastu, puudub põhjendatud vajadus ning avalik huvi muuta detailplaneeringuga Tamsalu valla üldplaneeringut.

Leiti, et otstarbekas oleks koostada Lääne–Viru maakonda ja naabermaakondi hõlmav tuuleenergeetikat käsitlev teemaplaneering analoogselt nelja maakonda ühendava Hiiu-,  Saare-, Lääne- ja Pärnumaa tuuleenergeetika teemaplaneeringuga.

“Viitasime selgelt oma arutluste käigus asjaolule, et tuuleenergeetika on liiga tähtis ja liiga suuremahuline ettevõtmine, et seda jätta üksikute valdade otsustada,” märkis Freienthal. “Peame õigeks ja otstarbekaks, et koostataks kas maakondlikud või üleriigilised tuuleenergeetika teemaplaneeringud,” lisas ta.

Eelnevast lähtuvalt otsustas komisjonide ühiskoosolek teha vallavolikogu istungil ettepaneku, mille kohaselt tuleb vallavalitsusel Kullenga küla Pärtli kinnistu detailplaneeringu menetlemine lõpetada.

Kogu eelnevat arvestades tegigi Tamsalu vallavolikogu kolmapäeval otsuse soovitada vallavalitsusel Kullenga küla Pärtli kinnistu detailplaneeringu menetlemine lõpetada. Volikogu põhjendas otsust sellega, et tuuleenergeetikat käsitleva Tamsalu valla üldplaneeringu teemaplaneeringu koostamist ei näe ette kehtiv valla arengukava ja vallal puudub selle koostamiseks ka raha ning detailplaneeringuga üldplaneeringu muutmine peab olema erandlik võimalus, mida kasutatakse vaid põhjendatud vajadusel.

Projektile vastu olevate kohalike elanike volitatud esindaja Vello Ainsar avaldas lootust, et ümbruskonna elanikud saavad nüüd kergemalt hingata. “Uus planeeringu algatamine eeldaks ju teemaplaneeringu olemasolu, selle tegemine eeldab omakorda suurt rahvaküsitlust ja vältaks aastaid,” märkis ta.

Windpower Eesti OÜ juhatuse liiget Alan Senkelit ei õnnestunud Virumaa Teatajal kommentaarideks kätte saada.

Pärtli kinnistu

• Pärtli kinnistu detailplaneering algatati 5. veebruaril 2008. aastal.

• Arendaja oli Green Electric OÜ, hilisema nimega Windpower Eesti OÜ.

• Algselt soovis arendaja krundile püstitada kolm tuulegeneraatorit, hiljem lepiti kokku ühes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles