Toomas Väinaste ei jätka keskerakonna piirkonnajuhina

Aarne Mäe
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Väinaste.
Toomas Väinaste. Foto: Arvet Mägi

Keskerakonna Lääne-Virumaa piirkonna esimees Toomas Väinaste otsustas, et ei kandideeri enam sellele kohale, viidates erakonna kehvadele valimistulemustele maakonnas.

Toomas Väinaste teatas oma otsusest läinud pühapäeval piirkonna juhatuse koosolekul, uus piirkonna esimees valitakse aprilli lõpus.

Vinni vallavanemana töötav Toomas Väinaste ütles, et keskerakonna valimistulemused ei vastanud ootustele ning ta on valmis võtma osa poliitilisest vastutusest enda peale.

Lepped ei pidanud

Virumaa Teataja andmetel lepiti keskerakonnas enne parlamendivalimisi kokku, et nimekirja esinumber korraldab valimiskampaania ja otsib võimalikud rahastajad. Plaan aga ei käivitunud.

Lääne-Virumaal oli keskerakonna esinumbriks telesaatejuht Peeter Võsa, erakonna piirkonna esimees oli nimekirjas tema järel. Aga pettumust mees sellegipoolest ei tunne.

“Lihtsalt tuleb anda võimalus noorematele asja edasi viia,” ütles Väinaste, kes ootaks esmalt uue esimehe asjus ära piirkonna osakondade koosolekud.

“Kuna ma olen piirkonna esimees, siis tunnen ka endal vastutust, kuigi rollid olid esialgu teised, kuid ma nägin, et kokkulepped ei toimi,” lausus ta.

Vaadates tagasi, leidis Väi­naste, et kui oleks raha rohkem olnud, oleks pidanud enam reklaami, sealhulgas telereklaami tegema.

Alates 2002. aastast keskerakonda kuuluv Toomas Väinaste ei kavatse mingil juhul parteist välja astuda.

Keskerakonna volikogusse kuuluv Lääne-Viru piirkonna kunagine esimees ja endine riigikogu liige Urmas Laht ütles, et Toomas Väinaste tegutseb õigesti ning tema eeskuju peaks järgima ka teised piirkondade esimehed üle Eesti, sest valimistulemus oli kõikjal kehv.

“Sellise üleskutse esitas Kesknädalas ka erakonna peasekretär Priit Toobal,” sõnas Laht, soovitades Lääne-Viru uueks piirkonna esimeheks aktiivset ja organiseerimisvõimelist Siret Kotkat.

Urmas Laht pidas kahetsusväärseks, et keskerakonnal pole enam Lääne-Virumaalt parlamendis oma esindatust, sest Toomas Varek on poliitikast loobunud, Peeter Võsa ei saa kuidagi Lääne-Virumaaga seostada ja Rakveres elav Lembit Kaljuvee kandideeris aga Ida-Virumaal.

Lühike pink

Keskerakond kogus viimatistel riigikogu valimistel Lääne-Virumaal kokku 4706 häält, mis on eelmiste valimistega võrreldes rohkem kui 2000 hääle võrra kehvem tulemus, kuigi nii 2007. kui ka 2011. aastal saadi üks mandaat.

Kokku kaotati parlamendis kolm kohta, kuid pärast idaraha skandaali on hakanud keskerakond kui suurim opositsioonijõud mõranema ning üha enam räägitakse erakonna juhi Edgar Savisaare tagasiastumisest.

Keskerakond võitis vaid Tallinnas ja Ida-Virumaal ning on valdavalt eestikeelses inforuumis olevate valijatega asustatud ringkondades kaotanud toetust keskmiselt 20-25 protsenti, sealjuures enim Lääne-Virumaal.

Copy
Tagasi üles