Virumaa kaevudest pole hiljutise keemiareostuse jälgi leitud

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marianne Loorents

Keskkonnainspektsiooni inspektorid pole praeguseks leidnud Virumaalt Sonda ja Tapa ümbruse kaevudest hiljutisest keemialekkest tulenevat reostust ning jätkavad seiret.

Seni ei ole Sondas ega Tapal kriitilist olukorda tuvastatud, samuti pole elanikud reostusest teatanud, ütles keskkonnainspektsiooni pressiesindaja Leili Tuul.

"Sondas, kus lekkis suurem osa kemikaalist, võttis Eesti Keskkonnauuringute Keskus (EKUK) nädala eest kolmest kohast proovid ja neist kaks näitasid reostusainet," sõnas Tuul. Ta lisas, et lekkinud aine kontsentratsioon jäi pinnaveele kehtestatud normidest allapoole, aga on näha, et reostus liigub pinnareljeefist tulenevalt edasi ida-kirde suunas.

Teisipäeval võtsid inspektorid proovid ühest Sondas asuvast kraavist, umbes 400 meetri kaugusel lekkekohast, kuid nende proovide tulemused pole veel teada.

"Raudtee lähedal olevate salvkaevude puhul ei ole siiani midagi kahtlast tuvastatud. Vallavalitsus on elanikega suhelnud ja hoiatanud. Jätkame koos vallaga ümbruskonna seiret," sõnas Tuul.

Eesti Raudtee alustas kolmapäeva õhtul Tapa ja Sonda vahel maapinna reostuse likvideerimist. Selleks kasutatakse vahendit Hydrobreak Power, mille vesilahus juhitakse pinnasesse, kus see asub reostust lagundama ja likvideerima. Esmase pesu järel kontrollitakse 10 päeva möödudes reostusala ning vajadusel toimingut korratakse. 

Puhastustöid tehakse Eesti Raudtee päästerongiga.

Möödunud esmaspäeval lekkis Tapa ja Sonda jaama vahel rongi kahest tsisternvagunist kokku 51,9 tonni lahustit. (BNS)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles