Juhtkiri: Valitsuse stiiliraamat

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stenbocki maja.
Stenbocki maja. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Reformierakond ning Isamaa ja Respublica Liit said valmis viikümne viie leheküljelise koalitsioonileppe ja lõid käed, et ministrikohtade jaotus uues valitsuses eelmisega võrreldes ei muutu.

Koalitsioonileppes on kirjas, et Eestis säilib lihtne ja ühetaoline maksukeskkond ning üldine tulumaksumäär langeb vastavalt reformierakonna ammustele plaanidele praeguselt 21 protsendilt 20 protsendile 2015. aasta algusest. Samas kavatseb koalitsioon järgmise aasta algusest alandada tulumaksusoodustuse ülempiiri 1920 euroni. Lisaks kaalutakse alkoholiaktsiisi kohaldamist kosmeetikatoodetes sisalduvale alkoholile, mis ilmselt muudab murelikuks kolmanda Eesti.

Tasuta kõrghariduse lubadust IRL lepingusse täies mahus sisse ei saanud, küll on seal kirjas plaan suurendada avalik-õiguslikele kõrgkoolidele esitatavat riiklikku tellimust 40 protsendi võrra.

Ka läks IRL programmist põhimõttelise punktina sisse vanemapensioni kehtestame 1. jaanuarist 2013. Positiivne on ka taas isarolli tähtsustamine, millele viitab isapuhkuse taastamise klausel.

Üks oluline punkt lepingus on see, et koostöös Poola, Läti, Leedu ja Euroopa Komisjoniga peab koalitsioon vajalikuks koostada ühiskava Baltimaade paremaks ja kiiremaks ühendamiseks Lääne-Euroopaga maismaad pidi ning analüüsida Tallinna-Peterburi reisirongiliini taasavamise otstarbekust. Riigi ja selle kodanike arenguks on vajalik kiire ja sujuv ühendus nii ida kui läänega. Peterburi rongiliini puhul on tähtis, et see aitaks kaasa ka Rakvere ja Lääne-Virumaa arengule, seetõttu peaks rong peatuma ka Rakveres.

Lepingus on kirjas küll eraldi maaelu edendamise peatükk, mis käsitleb teemasid tolmuvabadest teedest kuni uue põlvkonna fiiberoptilistel kaablitel põhineva ülikiire lairibaühenduse rajamiseni kõikide Eesti maapiirkondadeni. Paraku haldusreform, mille ärategemist uuelt riigikogult ja valitsuselt oodatakse, on lepingust välja jäänud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles