Otsustatud! Kohust kuulutas välja Targa Maja pankroti

Eva Samolberg-Palmi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsid on otsustanud ka uue võimuliiduga opositsiooni jääda.
Sotsid on otsustanud ka uue võimuliiduga opositsiooni jääda. Foto: Andres Pulver

Reedel kuulutas Viru maakohus välja sihtasutuse Virumaa Kompententsikeskus pankroti. EAS on andnud Rakvere Targa Maja ehitamiseks ja selle tegevusega seotud uuringuteks/seadmete ostmiseks 3,39 miljonit eurot.

Pankrotihalduriks nimetas kohus Martin Krupi ja esimene võlausaldajate üldkoosolek toimub 18. mail, selgub kohtumäärusest. Maakohtu määrusele võib esitada määruskaebuse Tartu ringkonnakohtule 15 päeva jooksul.

Pankrotiavalduse esitas SA Virumaa Kompetentsikeskus kohtule 16. veebruaril. Pankrotiistungil palus võlgniku esindaja juhatuse liige Rasmus Lindmaa sihtasutse pankrot välja kuulutada, kuna olemasolevate võlgade näol on sihtasutuse maksejõuetus juba välja kujunenud. Võlgu on kompetentsikeskus nii linnale, riigile kui ka SEB Pangale. Kohustusi on rohkem kui 25 000 euro ulatuses.

"Tulu pidi tulema rendi- ja üüriteenusest, kuid teised teenused, mida lubati EAS-ile välja töötada 2015. aasta lõpus, ei ole käivitunud ja ei ole raha ega finantsilisi vahendeid, et neid tegevusi käivitada," märkis Lindmaa.

Tulu pidi tulema rendi- ja üüriteenusest, kuid teised teenused, mida lubati EAS-ile välja töötada 2015. aasta lõpus, ei ole käivitunud ja ei ole raha ega finantsilisi vahendeid, et neid tegevusi käivitada.

Kui Lindmaa sihtasutuse juhtimise üle võttis, siis tema sõnul puudus finantseering vastavate erialade spetsialistide palkamiseks, kelle kaudu teenuseid osutada. 2016. aastal tegi sihtasutus taotlus EAS-ile, et vastavate erialade spetsialistid palgata ja teenuseid välja arendada, kuid seda taotlust ei rahuldatud, kuna ei jätkuvat palgafondi, et spetsialiste tööle võtta. Samal ajal säilisid kohustused EAS ees lubatud teenuste osas, mida pidi arendama.

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) on esitanud Rakvere Targa Maja arendaja Sihtasutuse Virumaa Kompetentsikeskuse vastu 2,6 miljoni euro suuruse tagasinõude, sest sihtasutus andis sisse pankrotiavalduse. EAS otsustas tagasinõude teha viidates kestlikkuse nõuetele – kompetentsikeskus tegutses viie aasta asemel vaid ühe aasta. Kokku toetas EAS kompetentsikeskust 3,39 miljoni euroga.

EAS teatas mullu septembris, et kahtlustab SA Virumaa Kompetentsikeskust enam kui 297 000 euro suuruse pettuse läbi viimises ja on alustanud selles osas toetuse tagasinõudmist, misjärel algatas prokuratuur asja uurimiseks ka kriminaalmenetluse.

EAS-i siseauditi üksus kontrollis Rakvere Targa Maja kompetentsikeskuse tulemusauditi raames, millega kontrolliti kompetentsikeskuse 2010. – 2015. aastatel EAS-i rahastatud projekte. Toetuse saaja oli SA Virumaa Kompetentsikeskus, mis on kolme projekti raames saanud toetust kokku 3,39 miljonit eurot. Auditi käigus tehti 11 olulise finantsmõjuga tähelepanekut, tuvastades mitteabikõlblike toetuste summa 297 532 eurot, teatas EAS toona. (VT/BNS)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles