Täna, 1. mail annab maaeluminister Tarmo Tamm Alatskivi lossis Peipsimaale üle rändkahvli, millega kuulutatakse avatuks Peipsimaa maitsete aasta. Kohaliku toidu tutvustamiseks hakatati maaeluministeeriumi eestvedamisel alates 2016. aastast valima Eesti toidupiirkondi.
Täna kuulutatakse Peipsimaa 2017. aasta toidupiirkonnaks
„Maitsva toidu poolest tuntud Peipsi järve äärne piirkond väärib aasta toidupiirkonna tiitlit,” ütles maaeluminister Tarmo Tamm.
„Kohalikud toitumistavad ning toidukultuur on ka Eesti eri piirkondades mõnevõrra erinevad ning Peipsimaa maitsete aasta pakub hea võimaluse 2017. aastal just Peipsi toidukultuuriga paremini tuttavaks saada,” ütles MTÜ Peipsimaa Kogukonnaköök projektijuht Triinu Akkermann.
Peipsimaa maitsete aasta tiitliga kaasneva rändkahvli annab Alatskivi lossis Peipsi järvega piirnevate omavalitsuste ning Peipsimaa Kogukonnaköök MTÜ esindajatele üle maaeluminister Tarmo Tamm. Rändkahvel liigub koos aasta toidupiirkonna tiitliga mööda Eesti toidupiirkondi.
Peipsimaa maitsete aastat veab maaeluministeerium koostöös Peipsimaa Kogukonnaköök MTÜ-ga. Peipsimaa toidupiirkonda kuuluvad nelja maakonna kakskümmend omavalitsust: Ida-Virumaalt Alajõe, Lohusuu, Iisaku, Tudulinna ja Avinurme vald; Jõgeva maakonnast Mustvee linn, Torma, Kasepää, Saare ja Pala vald; Tartumaalt Alatskivi, Peipsiääre, Piirissaare, Vara, Võnnu ja Meeksi vald ning Kallaste linn; Põlva maakonnast Räpina, Mikitamäe ja Värska vald.
Eesti toidukultuuri mitmekesisuse tutvustamiseks valitakse alates 2016. aastast Eesti toidupiirkonda, mille toidule ja toidukultuurile pööratakse aasta jooksul suuremat tähelepanu. Koos tiitliga antakse toidupiirkonnale üle ka 1,5 meetri pikkune kahvel. 2016. aastal kandis tiitlit Hiiumaa.
Peipsimaa maitsete aasta on osa müügiedenduskavast „Eesti toit 2015–2020”. Varem on maaeluministeerium ühes koostööpartneritega korraldanud kava raames Eesti toidu väljaku 2014. aasta laulupeol „Aja puudutus. Puudutuse aeg”, 2015. ning 2016. aastal üleeestilised avatud talude päevad ning Eesti toidu kuu.