Koeru volikogu koguneb täna valitsuse sundliitmismäärust arutama

Kristi Ehrlich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koeru vallavolikogu.
Koeru vallavolikogu. Foto: Dimitri Kotjuh/Järva Teataja

Täna koguneb Koeru vallavolikogu istungile, kus on päevakorras arvamuse andmine valitsuse ideele sundliita Koeru vald kuue naaberomavalitsuse moodustatava Järva vallaga. Hääletusele mineva otsuse eelnõu kohaselt ei nõustu volikogu valitsuse määrusega.

Eelnõus seisab, et vallavolikogu otsustab mitte nõustuda vabariigi valitsuse määruse eelnõuga, mille alusel moodustuks Koeru valla ja loodava Järva valla ühinemisega uus haldusüksus. Sama otsusega taotleb Koeru vallavolikogu valitsuselt Koeru vallaga seotud sundliitmise menetluse lõpetamist.

Volikogu istungi materjalidest selgub, et Koeru vallavalitsus on sõlminud vabatahtliku ühinemislepingu Rakke vallaga ning sundliitmise ettepanek on vastuolus rahvaküsitlusel välja selgitatud vallakodanike soovidega. "Tegemist on ainulaadse olukorraga, kus vabariigi valitsus soovib juba sõlmitud ühinemislepingut mitte kinnitada isegi siis, kui tervelt 70% Rakke ja 55% Koeru valla elanikest pooldas rahvaküsitlusel just sellise ühendvalla loomist," ütles Koeru vallavanem Andres Teppan. "Arvestades, et Järva valla vastu hääletas 80% rahvaküsitlusel osalenud vallaelanikest, tundub valitsuse ettepanek paraja käteväänamisena, mis rahva arvamusest ei hooli."

Volikogu istungi materjalidest selgub, et Koeru ja Rakke valla sundliitmine vastavalt loodava Järva ja Väike-Maarja vallaga ei ole kooskõlas haldusreformi seadusega, sest Koeru ja Rakke vald on vabatahtlikult ja vallaelanike toetusel sõlminud Piibe vallaks ühinemise lepingu. Samuti puudub valitsuse sundliitmise ettepanekul vallavalitsuse tellitud uuringu alusel positiivne mõju Koeru valla elanikele. 

Koeru vallaelanike arvamuse väljaselgitamiseks on Koeru vallas korraldatud kaks rahvaküsitlust. Detsembris 2016 vastas 80% hääletusel osalenud vallaelanikest eitavalt Koeru valla liitumisele loodava Järva vallaga ning käesoleva aasta märtsis soovis 55% vallaelanikest Koeru liitumist Rakke vallaga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles