Ilma ID-kaardita jääb kõrgkooli ukse taha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ID-kaardid. Foto on illustreeriv.
ID-kaardid. Foto on illustreeriv. Foto: Internet

Hariduse Infotehnoloogia Sihtasutus (HITSA) meenutab kõikidele kõrgkoolidesse ja kutsekoolidesse kandideerijatele, et sisseastumise infosüsteemi (SAIS) kasutamiseks on vajalik kehtiv ID-kaart või mobiil-ID.

"Eelmisel aastal, kui uus SAIS oli vastuvõttudeks esimest korda kasutusel, esines  probleeme sellega, et kandideerijatel puudus ID-kaart või mobiil-ID ning neid ei jõutud enam ka taotleda. Kandidaadid pidid nii dokumentide esitamiseks, katsete tulemuste ja pingereas oma asukoha selgitamiseks kui ka õppekoha vastuvõtmiseks iga kord kooli kohale minema," selgitab SAIS-i projektijuht Kati Liik.

"Seepärast tuletame kõikidele kandideerijatele meelde, et SAIS-i kaudu elektroonilise kandideerimisavalduse esitamiseks on vajalik kehtiv ID-kaart või mobiil-ID," lisas Liik.

SAIS lihtsustab oluliselt kandideerimise protsessi, sest avalduste ja dokumentide esitamiseks ei pea kooli kohale minema. Kandideerimiseks vajalikud andmed kanduvad elektroonilisele avaldusele riiklikest registritest. Lisaks saab SAIS-i kaudu registreeruda katsetele, näha katsete tulemusi, jälgida pingeridasid reaalajas, kinnitada oma õppima tulekut või loobuda pakutud õppekohast.

2017. aastal saab SAIS-i kaudu avalduse esitada järgmistesse koolidesse: Eesti kunstiakadeemia, Eesti lennuakadeemia, Eesti maaülikool, Eesti muusika- ja teatriakadeemia, Estonian Business School, euroakadeemia, Hiiumaa ametikool, Ida-Virumaa kutsehariduskeskus, Jõhvi gümnaasium, kaitseväe ühendatud õppeasutused, Luua metsanduskool, Lääne-Viru rakenduskõrgkool, Rakvere ametikool, sisekaitseakadeemia, Tallinna majanduskool, Tallinna tehnikakõrgkool, Tallinna tehnikaülikool, Tallinna tervishoiukõrgkool, Tallinna ülikool, Tartu kunstikool, Tartu kõrgem kunstikool, Tartu tervishoiukõrgkool, Tartu ülikool, Valgamaa kutseõppekeskus, Võrumaa kutsehariduskeskus.

Välismaal lõpetatud koolide ja varem kui 2004. aastal lõpetatud Eesti koolide infot registrites pole ja kandidaat peab avalduse esitamiseks pöörduma kooli, kuhu soovib kandideerida. Enda haridusandmete olemasolu registrites saab vajadusel kontrollida riigiportaalist.

SAIS-i haldab Hariduse Infotehnoloogia Sihtasutus. Lisainfot isikut tõendavate dokumentide uuendamiseks leiab riigiportaalist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles