Rägavere vallavolikogu jättis eelarve viimasele minutile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hetk Rägavere vallavolikogu 6. koosseisu esimesest korralisest istungist Ulvis 29. oktoobril 2009.
Hetk Rägavere vallavolikogu 6. koosseisu esimesest korralisest istungist Ulvis 29. oktoobril 2009. Foto: Arvet Mägi

Seaduse kohaselt on täna viimane päev valla eelarve vastuvõtmiseks. Rägaveres hakatakse seda täna küll tegema, kuid volinikele ei ole materjale nõuetekohaselt välja saadetud.

Valla- ja linnaeelarve seadus § 14 (2) sätestab: “Kui volikogu pole kolme kuu jooksul, arvates eelarveaasta algusest või riigieelarve vastuvõtmisest, kui viimane ei olnud eelarveaasta alguseks vastu võetud, suutnud eelarvet vastu võtta, on volikogu tegutsemisvõimetu.”

Seega on täna, 31. märtsil, viimane päev vastu võtta vallaeelarve.

Rägavere valla põhimäärus § 53 (3) näeb ette, et “volikogu kokkukutsumisel tuleb kutses ära näidata arutusele tulevad küsimused ja kutse peab olema volikogu liikmetele teatavaks tehtud vähemalt neli päeva enne volikogu istungit”.

Eile pärastlõunaks ei olnud volikogu istungi kutseid ja materjale laiali saadetud. Voli­kogu esimees Rene Metsla ütles, et erakorralise istungi toimumiseks piisab volikogu liikmete telefonitsi teatamisest. Roh­kem ta enne 31. märtsi teemat kommentee­rida ei soovinud.

Rägavere vallavolikogu liige Jüri Landberg nentis eile, et kui erakorraline istung siiski kokku kutsutakse, on ta valmis minema.

“See oleneb kõik volikogu liikmete heast tahtest. Homme (täna - toim.) on veel märtsikuu päev,” märkis Landberg ja nimetas, et eelarve vastuvõtmisel on saanud komistuskiviks kokkuhoiuprobleemid. “Kokkuhoiukohti oleks, aga iseasi, kas need on ka põhjendatud,” kommenteeris ta.

Rakvere linnavolikogu esimees Mihkel Juhkami rääkis, et kui valla põhimääruses on kirjas, et volikogu materjalid tuleb volikogu liikmetele saata hiljemalt neli päeva enne volikogu istungit, siis kehtib see ühtviisi nii korralise kui ka erakorralise istungi puhul.

“See ei loe, et volikogu liikmed on varem eelarvega tutvunud, igaks istungiks tuleb materjalid ikkagi eelnevalt välja saata. Loomulikult on võimalik, et absoluutselt kõik volikogu liikmed on sellega nõus, et materjalid saadetakse tutvumiseks hiljem, aga kui taoliselt korraldatud istungil eelarve vastu võetakse, võib sellele ka veel mitu kuud hiljem piltlikult öeldes pommi alla panna,” kõneles Juhkami.

Rakvere linnavolikogu esimehe sõnul tunneb ta Rägavere meestele sügavalt kaasa, kuid samas on tema sõnul omaette hea, et selline juhtum praktikas läbi mängitakse, sest seaduseloojad ei suuda niikuinii kõi­ki elus ette tulevaid situatsioone täielikult ette näha.

Rägavere vallavalitsus andis valla 2011. aasta eelarve eelnõu volikogule üle jaanuaris. Eelnõu on ka valla kodulehel huvilistele kättesaadav ning kõigil on olnud võimalus teha parandusettepanekuid.

Eile õhtuks said Rägavere vallavolinikud teate, et erakorraline istung toimub täna.

Määrus

Rägavere valla põhimäärus: § 69 (1) Kui volikogu ­osutub tegutsemisvõimetuks, loetakse kõi­gi tema liikmete volitused enne­tähtaegselt lõppenuks ning nende asemele astuvad asendusliikmed kohaliku omavalitsuse kor­ralduse seaduse §s 20 sätestatud korras.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles