Kevadtormi väisanud Terras: nii kaalukat õppust pole Eestis olnud

Eva Samolberg-Palmi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras.
Kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras. Foto: Toomas Huik / Postimees

Kaitseväe suurõppust Kevadtorm reedel inspekteerinud kaitseväe juhataja kindral Riho Terras sõnas, et nii kaalukat õppust pole Eestis varem olnud.

"Nii suurt õppust nagu praegune Kevadtorm pole Eestis varem olnud," ütles Terras kaitseväe peastaabi teatel. "Kui Siil 2015 oli õppus, kus oli kõige rohkem inimesi, siis tänavusel Kevadtormil on kordades rohkem soomustehnikat ja õppus kestab palju kauem. Aeg, kui metsas toimetatakse, on palju mahukam, ja seetõttu on see ka päris suur väljakutse kogu kaitseväele. Samuti on oluline, et õppusel on koos kaitseväelased 15 riigist, see vajab rohkesti koordineerimist ja üksteisemõistmist."

Kaitseväe juhataja väisas õppuse põhijuhtimispunkti Tapal, kus sai ülevaate õppuses,t ning tutvus 1. jalaväebrigaadi üksustega Viru-Jaagupi ümbruses ja Kiviõli lähedal asuvate 2. jalaväebrigaadi üksustega.

Terras tundis heameelt ka entusiasmi üle ajateenijate ja reservväelaste silmis. Tema sõnul on sõdurid väge täis ja tahavad õppusest maksimumi võtta.

"Samuti on meie liitlaste elukutselised sõdurid olnud üllatunud, et kuidas on see võimalik, et Eesti ajateenijad on neile täiesti võrdväärsed partnerid," lisas Terras.

Kaitseväe juhataja soovis kõigile õppusel osalejatele ka ettevaatust kõikides tegevustes, sest õnnetuste juhtumise võimalus on suur, kui nii palju inimesi koos on.

Praegu käivad Kevadtormil õppelahingud kergetehnikaga ning alates 23. maist algavad kaitseväe keskpolügoonil lahingud rasketehnikaga, mis tähendab, et lisanduvad tankiüksused.

Kolmenädalasel õppusel hindab kaitsevägi ajateenijatest koosneva jalaväepataljoni tegevust erinevates lahinguliikides ja nende väljaõppetaset enne reservi arvamist, samuti koostegevust jalaväe ja eri relvaliikide ning staapide, üksuste ja liitlaste vahel.

Kevadtormi fookus on maaväel, kuid oluline roll on ka mere- ja õhuväel. Suur osa õppuse tegevusest on tänavu kaitseväe keskpolügoonil ja selle ümbruses, kuid tegevust jagub ka mujale Eestisse. Õppuse lõpurivistus on 25. mail kaitseväe keskpolügoonil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles