Apteeker hoiatab: uriinipidamatusele tuleb kohe tähelepanu pöörata

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig

Uriinipidamatus on ebamugav probleem ja sageli ei kipu inimesed selle olemasolu ei oma perearstile, ammugi mitte apteekrile kurtma. See aga võib viia probleemi süvenemiseni ja pärsib igapäevatoimetusi. Paljud aga ei tea, et enamikul juhtudel on uriinipidamatus ravitav.

Uriinipidamatus on vähe teadvustatud, kuid laialt levinud probleem nii naiste kui ka meeste seas. Uuringu kohaselt kannatab elu jooksul selle probleemi all iga kolmas naine ja iga kümnes mees.

Peamise põhjusena, miks see probleem lahendust ei leia, toob BENU apteegi proviisor Marina Rjabtsova välja piinlikkustunde. "See on selline mure, mille tõttu inimene hakkab end ebamugavalt tundma nii tööl kui ka vabal ajal seltskonnas, sest kardab, et halb lõhn võib viidata probleemile. Ebamugavaid olukordi hakatakse vältima, isoleeritakse end seltskonnast ja see võib viia tõsise stressini," kirjeldas Rjabtsova üsna levinud stsenaariumi.

Ta lisas, et kuna tegemist on väga intiimse ja seetõttu ka piinlikkust valmistav murega, ei kipu inimesed kahjuks abi otsima.

Teadmatusest arvatakse, et uriinipidamatus käib vanemaks saamisega kaasas. Kuid apteekri sõnul pole see pelgalt nii. "Enamikul juhtudel on uriinipidamatus ravitav, kindlasti saab aga probleemi all kannataja elukvaliteedi säilitada spetsiaalsete abivahenditega," sõnas Rjabtsova.

Põhjuseid, miks ebameeldiv probleem võib tekkida, on apteekeri sõnul erinevaid. Nii meestel kui ka naistel võib uriinipidamatus tekkida mitme neuroloogilise haiguse, diabeedi, trauma või teatud ravimite võtmise tagajärjel.

Naistel on sagedasemateks uriinilekke põhjustajateks rasedus ja sünnitamine, menopausiikka jõudmine, aga ka ülekaal. Need võivad olla põhjused, mille tagajärjel nõrgenevad vaagnapõhjalihased ja avalduvad probleemid. Meestel on pidamatuse üheks põhjuseks probleemid eesnäärmega.

Kindlasti soovitab proviisor sümptomite korral kohe arsti poole pöörduda, et selgitada välja probleemi põhjused. "Rõhutan veel kord, et abi on olemas ja oluline on õigeaegne diagnoos ja õige ravimeetodi valik – erinevaid põhjuseid ravitakse erineval moel," ütles Marina Rjabtsova. Probleemi peites see vaid süveneb, võib tekkida püsiv nahaärritus ning sümptomite taga võib olla hoopis tõsisem terviserike.

Paraku ei anna Rjabtsova sõnul ravi kõikide patsientide puhul täielikku paranemist, kuid igaühele leitakse kindlasti sobiv abivahend ja lahendus, et normaalne igapäevaelu selle tõttu ei kannataks.

Uriinipidamatuse põhjused on erinevad ja seetõttu ka ravi eri patsientide puhul hoopis erinev. Seetõttu ongi väga oluline võimalikult kiiresti välja selgitada, mis probleemi põhjustab. Vastavalt põhjustele tegeleb uriinipidamatuse väljaselgitamise ja raviga kas perearst, uroloog, günekoloog või neuroloog. Kuid esimene samm lahenduse otsimisel on kindlasti perearsti poole pöördumine.

Haiguse raviks on vastavalt põhjusele mitu võimalust. Üheks olulisemaks on aga vaagnapõhjalihaste treenimine. "Vaagnapõhjalihaste nõrgenemine kas siis sünnituse, haiguse või mõne muu põhjuse tagajärjel on üks sagedasemaid uriinipidamatuse põhjustajaid. Seetõttu on nende lihaste treening ühtlasi raviva, aga ka ennetava iseloomuga," selgitas Rjabtsova. Ta lisas ka, et treenimisel peab olema järjepidev ja tulemused on märgatavad alles mõne kuu kuni poole aasta pärast.

Ravimeid kasutatakse nii üliaktiivse põie kui ka stress-uriinipidamatuse puhul, menopausiealistel naistel on selleks östrogeenasendusravi. Kirurgiline ravi on andnud häid tulemusi nii sega- kui ka stress-uriinipidamatuse all kannatajate puhul.

Kuna iga ravi võtab aega ja kahjuks kõiki ravida polegi võimalik, saab normaalse igapäevaelu toetamiseks abi spetsiaalselt uriinipidamatuse kontrollimiseks mõeldud abivahenditest. Apteekri sõnul on olemas mugavad diskreetsed pesukaitsevahendid, mis imavad vedeliku endasse ja ei lase ebameeldival lõhnal tekkida. Neid on võimalik soetada nii apteekidest kui ka abivahendeid pakkuvatest ettevõtetest ka riikliku soodustusega isikliku abivahendi kaardi alusel.

Isikliku abivahendi kaardi saab taotleda sotsiaalkindlustusametist ning selleks on vajalik perearsti tõend või rehabilitatsiooniplaan, kus vajalikud abivahendid välja toodud.

Uriinipidamatust aitab leevendada õige toitumine, sest mõned toidud ja joogid ärritavad põit. Samuti on oluline füüsiline aktiivsus, et tõsta lihastoonust. Proviisor toob välja ka levinud valearusaama, mille kohaselt piiratakse oma päevast vedelikutarbimist, sest nii loodetakse probleemi vähendada. Tegelikult on asi aga vastupidi ja vedelikupuudus võib asja hullemaks teha – jääkainete sisaldus uriinis suureneb ja see omakorda ärritab põit.

Proviisor Marina Rjabtsova andis seitse soovitust, mida uriinipidamatuse puhul meeles pidada:

· väldi gaseeritud jooke, alkoholi ja kofeiini – need toimivad diureetikumidena ehk ajavad rohkem pissile;

· loobu suitsetamisest;

· ära söö selliseid happelisi puuvilju nagu apelsin, greip, sidrun jms;

· hoidu vürtsikates ja liigrasvastest toitudest;

· oluline on vedeliku tarbimine normaalse päevase normina 1,5–2 liitrit; vedeliku tarbimist võib piirata paar tundi enne magamaminekut;

· väga oluline uriinipidamatuse ravivõte, aga ka ennetav tegevus on võimlemine, just vaagnapõhjalihaste harjutused - harjutuste kohta küsi nõu oma arstilt või pereõelt, nõu oskavad anda ka apteekrid;

· kui oled füüsiliselt aktiivne, ära lase probleemil oma treeningukava rikkuda, lisa sellele hoopis vaagnapõhjalihaste harjutusi.

BENU apteegi proviisor Marina Rjabtsova pani probleemi all kannatajatele südamele, et nad pöörduksid perearsti poole või apteeki, et saada asjakohast nõu võimalike lahenduste kohta. "Te ei ole oma murega üksi, tulge küsige nõu. Kindlasti leitakse igaühele sobiv abivahend või ravi ja saate oma igapäevast elu jätkata, ilma et peaks ebameeldivuste pärast muretsema," lausus Marina Rjabtsova.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles