Enne äikesehooaega tasub mõelda kodutehnika kaitsmisele

Margus Martin
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äike
Äike Foto: Toomas Huik/Postimees

Esimesed kevadised äikesehood on mõnel pool Eestis juba pahandust teinud. Et pikselöögist tekkinud ülepinge ei kahjustaks olmeelektroonikat, tuleb tarvitusele võtta vastavad meetmed.

"Äike ja elektrikatkestused käivad sageli käsikäes, mille tagajärjel võib saada kahjustusi vooluvõrgus olev kodutehnika," ütles ERGO varakahjude osakonna juhataja Erko Makienko.

Samuti ei tasu äikese ajal teha ahju ega pliidi alla tuld, kuna korstnast tõusev suits juhib hästi elektrit. "Äikese ajal tuleks koristada ka hoov lahtistest esemetest, mis võivad saada ohtlikuks inimestele ja tekitada lendu tõustes kahju näiteks hoovis seisvale autole," lisas Makienko.

Äikese tekitatud kahjujuhtumeid tuleb ERGO-s aastas ette umbes sadakond. Pikse   tekitatud kahju kodutehnikale kuulub hüvitamisele, kuid kliendil peab selleks olema valitud vastav kodukindlustuse pakett.

"Otse hoonetesse lööb välk väga harva ning reeglina pääseb piksest tingitud ülepinge inimeste varani läbi õhuliinide. Seega ei pruugi äike olla isegi mitte pea kohal, et tekitada kahju, vaid võib asuda eemal," selgitas kindlustusekspert. Täieliku kaitse annab sellistel puhkudel vaid kodutehnika vooluvõrgust lahtiühendamine või täiendavate investeeringute tegemine pingekaitsmetesse.

Iga kodukindlustus ei pruugi automaatselt äikesekahju katta, seetõttu tuleks äikesehooaja ettevalmistuseks vaadata üle oma kindlustuslepingud. Ka ettevõtjad saavad vajaliku kaitse olemasolul oma vara äikese eest kaitsta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles