Mädapea mõisas tuleb pojengipäev

Katrin Uuspõld
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pojengid.
Pojengid. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Laupäeval avatakse Mädapea mõisa uksed pojengipäevaks, mille avamisel tantsivad lillede valssi Kaurikooli väikesed baleriinid. Päeva teemaks on "Pojengid Eestis, nende haigused, ennetamine ja ravi".

Mädapea mõisa perenaine Marika Vartla, kelle valdustes kasvab umbes sada pojengisorti, tõdeb, et kevad on tänavu väga hiliseks jäänud, sordid, mis praeguseks ajaks peaksid olema täies õies, näitavad alles nuppe. "Isegi Lätis ei õitse veel need, kes peaksid," lisas ta. Küll on juba ära õitsenud esimesed varasemad pojengisordid, näiteks rahvakeeli porgandipojengiks kutsutu.

Pojengipäev on pühendatud Eesti aretaja Sulev Savisaare 35. tegutsemisaastale. Hiilgeaegadel kuulus tema kollektsiooni 500 pojengisorti.

Näha saab pojenginäitust, kuhu lilled saabuvad kohale Lõuna-Eestist ning kus külastajad saavad neid hinnata, et selgitada välja rahva lemmiksort. Sulev Savisaar tutvustab Eestis kasvatatavaid pojengisorte ning Eneli Käger räägib pojengide haigustest ja ravivõimalustest. Lätis tehtavast pojengide aretustööst kõneleb Liga Popova.

Päeva jooksul tehakse ka aia- ja mõisaekskursioone ning saab kaasa osta Savisaare kollektsiooni pojenge.

Mädapea mõisas korraldati mullu suvel floksipäev, mis tuleb teist korda tänavu augusti esimesel nädalavahetusel, kahe aasta pärast on plaanis sirelipäev.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles