Riigikogu võttis vastu joobes sõidukijuhtide karistust karmistava seaduse (1)

Peep Linno
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liiklus.
Liiklus. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Riigikogu kiitis tänasel istungil heaks seaduse, millega karmistatakse karistust raskete tagajärgedega liiklusõnnetuse põhjustamise eest joobeseisundis. Korduvalt sõiduki joobeseisundis juhtimise eest nähakse ette kohustuslik šokivangistus. Kuriteo puhul on täielik karistusest tingimisi vabastamine välistatud. Lisakaristusena määratakse ka kohustus juhtimisõiguse äravõtmise osas.

Riigikogu pressiteenistuse teatel on valitsuse algatatud karistusseadustiku muutmise ja sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seaduse eesmärk viia paremini kooskõlla süüteo raskus ja karistus. Seaduse poolt hääletas 58 ja vastu oli 24 riigikogu liiget.

"Kuna joobes sõidukijuhtimine on süütegudest Eestis üks levinumaid ja ohtlikumaid, siis on karistuste karmistamine igati õigustatud. Eriti suurt tähelepanu tuleb pöörata sellele, et vältida korduvrikkumisi," ütles õiguskomisjoni esimees Jaanus Karilaid.

Seadusega stimuleeritakse esmakordseid rikkujaid hoiduma uutest süütegudest, luues võimaluse väärteokaristusest tingimisi vabaneda ja teatud tingimustel säilitada juhtimisõigus. Lubatud alkoholi piirmäära ületamise korral saab süüdlast suunata katseajaks ravile, koolitusele või sotsiaalprogrammi.

Seadusega sätestatakse täiendav kuriteokoosseis, kui raske liiklusõnnetuse põhjustanud juht põgeneb sündmuskohalt.

Seadus jõustub tänavu 1. novembril.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles