Päästeamet: päästevesti kandmine veesõidukis päästab elusid

Kristi Ehrlich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästevesti kandmine päästab elusid.
Päästevesti kandmine päästab elusid. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Päästeameti selle aasta veeohutuskampaania jätkab inimeste teadlikkuse tõstmist päästevesti kandmise vajalikkusest veesõidukites.

Kampaania, mis kannab sõnumit "Vest päästab veest", kutsub inimesi üles uhkusega päästevesti kandma. Kui turvavöö kinnitamine auto tagaistmel on muutunud juba normiks, siis päästevesti kasutavad küsitluste kohaselt pisut enam kui pooled paadiga sõitjad. Esimest korda toimus päästevestikampaania möödunud suvel. Peamiseks eesmärgiks oli vestikandjate arvu suurendamine veesõidukis.

2016. aastal uppus Eestis 47 inimest. Päästevest oli seljas vaid ühel hukkunul. Iga kolmas inimene uppus järves, seega on oluline meeles pidada, et päästevest pole mõeldud üksnes avamerel kasutamiseks, vaid nii meredel, jõgedel, järvedel kui ka väiksematel veekogudel. Mullu uppus Eestis keskmiselt 3,5 inimest 100 000 elaniku kohta. Põhjamaadega võrreldes on see number oluliselt suurem.

Päästeameti ennetusosakonna juhi Indrek Intsi sõnul on veeohutuskampaaniad seni keskendunud kahele teemale: joobes ujumise ohtudele ja päästevesti kandmisele. "Ohutuskampaaniate valikut on mõjutanud nii statistika kui ka elanikkonna teadlikkus ja käitumisharjumused. Sellel aastal keskendub päästeamet taas päästevestidele," kõneles Ints.

Veeohutuskampaania käigus korraldab päästeamet üle Eesti nii info- kui ka ohutuspäevi, kokku 82 üritust, millele lisandub 60 üritust, mida korraldavad vabatahtlikud. Ohutuspäevadel kasutatakse uutmoodi teavitusvahendeid, näiteks greenscreen-pildistamist ja virtuaalreaalsuse harjutusi, aga ka kõige käegakatsutavamat – päästevesti selga proovimist. Lisaks toimuvad suvistes laste- ja noortelaagrites veeohutuskoolitused.

Esimest korda teeb päästeamet veeohutuskampaania käigus koostööd ka KUKU raadio projektiga "Selge grupijuht". Samuti alustas päästeamet koostööd kodanikualgatusega Teomeeter.

Tänavuse aasta kampaania teeb omanäoliseks asjaolu, et koos päästeametiga on päästevesti olulisusele tähelepanu tõmbamas tuntud stand-up-koomikud Mattias Naan ja Tigran Gevorkjan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles