Ettevaatust: jaanipühadel juhtub enim õnnetusi sportides ja kukkudes

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanituli Põlvamaal.
Jaanituli Põlvamaal. Foto: Taavi Kottise

If Kindlustuse viimase viie aasta statistika näitab, et jaanipühade levinuimad kahjud tekivad tavalistes suvistes olukordades õues sportides ja looduses liikudes.

Viie aasta jooksul on If-is registreeritud 164 jaanipühadel juhtunud õnnetust. Sportimise, kukkumise ja vette hüppamisega kaasnevad kõige sagedamini käe- ja jalaluude murrud ning nihestused.

Keskmine jaanipühadeaegse õnnetusjuhtumi kahju suurus on üle 160 euro. Üks suurimaid makstud hüvitisi on olnud 1137 eurot vette hüppamisel saadud trauma eest.

Möödunud aasta jaanipühadel teatati If Kindlustusele 33 õnnetusjuhtumikahjust. 15 neist olid seotud sportimisega, valdavalt jalgpalli mängimisega, 10 puhul oli tegemist komistamise ja kukkumisega. Esines ka aiatööriistadega vigastamist ning lõikehaavu. Mullu oli üks kahjujuhtum seotud jaanilõkke süütamisel toimunud plahvatusega, nimelt oli puitmaterjali eelnevalt õliga immutatud.

If Kindlustuse kahjukäsitluse osakonna juhi Taavi Kiibuse sõnul on vigastuste tekkimise oht suurem suvel, sest inimestel on siis rohkem vaba aega ning ollakse aktiivsemad ringi liikuma.

"Jaanipühadega seoses võiks arvata, et enim õnnetusi juhtub tuletegemisel, grillimisel või saunatamisel. Samas tekivad jaanipühade kahjud enamasti tavatingimustes. Alkohol võib pööripäevaõnnetustes olla soodustav tegur, sest selle mõjul kaob ohutunne. Seega tasuks kindlasti jääda mõõdukaks ning ka oma sõprade ja lähedaste suhtes tähelepanelikum olla," ütles Kiibus.

If Kindlustuse viie viimase aasta statistika näitab, et jaanipühade ajal langeb liiklusõnnetuste arv vähemalt kaks korda.

"Ehkki jaanipühadel sõidetakse autoga rohkem, on huvitav fakt, et 24. juunil on viimase viie aasta jooksul If-is registreeritud vaid mõni üksik Tallinnas tekkinud liikluskahju. 23. juunil kasvab märgatavalt liiklusõnnetuste arv Saaremaal, sest sõidetakse mandrilt saartele. Alates 25. juunist sagenevad järsult liiklusõnnetused Läänemaal ja Tallinnas, kui mandrile naastakse," lisas Kiibus.

Ka kodude ja varaga seotud kahjud on jaanipühade ajal nagu suvel tavaliselt. Mullu jaanipühade ajal registreeriti If-is 35 varakahju, millest enamiku moodustasid veeavariid ja mobiiltelefonide kukkumine, esines ka kodudesse sissemurdmist. Tihti avastasid inimesed kahju alles pikalt nädalavahetuselt naastes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles