Koeru vald pöördub vabatahtlikuks liitumiseks kohtusse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii näeks välja Rakke ja Koeru ühinemisel tekkiv Piibe vald.
Nii näeks välja Rakke ja Koeru ühinemisel tekkiv Piibe vald. Foto: kaart

Koeru vallavolikogu otsustas kolmapäeva õhtul pöörduda valitsuse vastu kohtusse, et lõpetada Koeru valla sundliitmine ja viidaks ellu Koeru ja Rakke valla vabatahtliku liitumise leping.

Koeru ja Rakke valla vabatahtliku liitumise kinnitamisega tekiks 3700 elaniku ja ligi kuue miljoni euro suuruse eelarvega Piibe vald, mis ületaks haldusvõimekuselt mitut haldusreformi käigus tekkivat uut omavalitsust.

“Tundub, et valitsus on kaotanud silmist haldusreformi tegeliku mõtte, ja eriti Loksa erandi valguses ei saa me kuidagi leppida valitsuse seisukohaga, mis läheb vastuollu Rakkes ja Koerus rahvaküsitlustel välja selgitatud arvamusega,” selgitas Koeru vallavolikogu esimees Külvar Mand. “Kahjuks oleme sunnitud valitsusele haldusreformi eesmärki meelde tuletama kohtu kaudu.”

Kohtusse pöördumist takistab esialgu valitsuse sundliitmise määruse puudumine, milles sundliitmise otsust põhjendatakse. Kuigi hea tava kohaselt oleks pidanud valitsus peale sundliitmise otsust määruse sundliidetavale vallavalitsusele edastama, ei ole seda seni tehtud.

Koeru valla elanike arvamuse väljaselgitamiseks on Koeru vallas korraldatud kaks rahvaküsitlust. Detsembris 2016 vastas 80 protsenti hääletusel osalenud vallaelanikest eitavalt Koeru valla liitumisele loodava Järva vallaga ning käesoleva aasta märtsis soovis 55 protsenti vallaelanikest Koeru liitumist Rakkega vallaga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles