Laupäevast tõusevad teatud kütuste aktsiisimäärad

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha. Pilt on illustratiivne
Raha. Pilt on illustratiivne Foto: SILJA KAIGU/PM/SCANPIX BALTICS

Laupäevast ehk 1. juulist jõustub mitu maksumuudatust. Muu hulgas tõusevad lahja alkoholi aktsiisimäärad, teatud kütuste aktsiisimäärad ja leeveneb osalusoptsiooni maksureegel.

Alates 1. juulist sõltub vedelgaasi maksumäär sellest, kas seda kasutatakse kütteaine või mootorikütusena. Kütteainena kasutatava vedelgaasi aktsiis langeb rohkem kui kaks korda 55,15 eurole 1000 kilogrammi vedelgaasi kohta.

Mootorikütusena kasutatava vedelgaasi aktsiis tõuseb aga enam kui 1,5 korda 193 euroni 1000 kilogrammi mootorivedelgaasi kohta. Raske kütteõli uus aktsiisimäär on 58 euro asemel 559 eurot 1000 kilogrammi raske kütteõli kohta. Põlevkivikütteõli uus aktsiisimäär on 57 euro asemel 548 eurot 1000 kilogrammi põlevkivikütteõli kohta.

Juulist tõstetakse ka õlleaktsiisi 70 protsenti 15,52 sendini mahuprotsendi kohta liitris. Siidri ja veini, mille etanoolisisaldus on kuni kuus mahuprotsenti, aktsiis suureneb 45 protsenti 77,44 sendini liitri kohta.

Juulist rakendub tagasiulatuvalt ka osalusoptsioonide maksureegli leevendamine. Kui töötaja realiseerib osalusoptsiooni ehk omandab äriühingu osa enne, kui optsiooni andmisest on möödunud kolm aastat, ei pea tööandja realiseerimisest saadud tulult ilmtingimata erisoodustusmaksu maksma. Erisoodustusmaksu ei pea maksma optsiooni realiseerimisel kogu äriühingu müügi või töötaja töövõimetuse või surma korral. Muudatus jõustub 1. augustil, kuid rakendub tagasiulatuvalt 1. juulist.

Alates 1. juulist tuleb arvestada ka uue korraga varjatud kasumieraldiste maksustamiseks, mille kohaselt maksu- ja tolliamet võib maksustada tulumaksuga aktsionärile, osanikule või liikmele antud laenu, kui tehingu asjaolud viitavad, et oma olemuselt on tegemist kasumieraldisega.

Kui ettevõtja annab alates 2017. aasta 1. juulist emaettevõtjale või selle tütarettevõtjale laenu või suurendatakse olemasolevat laenusummat, pikendatakse laenu tagastamise tähtaega või tehakse muid olulisi muudatusi laenulepingus, siis peab ettevõtja sellised laenud järgmisel aastal deklareerima maksu- ja tolliametile. Kui eelnevalt nimetatud laenu tagastamise tähtaeg on pikem kui 48 kuud, siis lasub ettevõtjal ka kohustus tõendada maksuhalduri nõudmisel laenu tagasimaksmise võimet ja kavatsust.

Augustist jõustuvad ka muudatused, millega vabastatakse töölepingu alusel töötava töötaja majutamise kulud erisoodustusmaksust. Erisoodustusmaksu ei pea tasuma juhul, kui töötaja elukoht on vähemalt 50 kilomeetri kaugusel töökohast ning töötajal puudub lähemal eluase. Lisaks ei pea augustist enam maksma erisoodustusmaksu kulutustelt töölepingu alusel töötava töötaja transpordiks elu- ja töökoha vahel, kui töötaja elab vähemalt 50 kilomeetri kaugusel töökohast või kui tööandja korraldab töötajatele transporti bussi või vähemalt kaheksakohalise sõidukiga. Mõlemad maksumuudatused jõustuvad küll 1. augustil, kuid rakenduvad ka juulikuu kuludele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles