Aitäh, vastasrind, meie valitsuse toetamise eest

Tanel Talve
, Riigikogu liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Talve
Tanel Talve Foto: Tairo Lutter / Postimees

Sotside ja üldse praeguse valitsuse ideed levivad ja koguvad toetust. Neid on omaks võtmas ka opositsiooniline reformierakond, kelle esimees Hanno Pevkur tunnustab nüüdset koalitsiooni: see paik on meie kõigi Eesti, mõistame vajadust luua võrdsemaid võimalusi, et saavutada heaolu kasvu kõikjal Eestis, ning nõrgemate aitamisega teeme tugevamaks kogu Eesti.

Õige, Hanno Pevkur, sa oled praeguse valitsuse eesmärgist täpselt aru saanud – vähem ebavõrdsust, võrdsemad võimalused, nõrgemate aitamine.

Lasterikaste perede toetamine, noorte huvihariduse lisarahastus, "viimane miil", mis viib kiire netiühenduse maapiirkondadesse, tasuta koolitoit, lisainvesteeringud taristusse, ka kohaliku raudteeühenduse kiirendamisse, tulumaksuvaba miinimumi tõus 500 euroni, mis toob enamikule töötajatest igakuiselt pangaarvele üle 60 lisaeuro, tervishoiu jõuline rahastamine, tulevikku vaatav majanduspoliitika … Need näited tulevad esimesena meelde.

Reformierakonna esimehel on õigus, nii teemegi, nõrgemate – nii inimeste kui ka valdkondade – järele aitamisega tugevamaks kogu Eesti. Koalitsioonisaadikuna on mul loomulikult meeldiv lugeda opositsiooniesindaja nõustumist meie poliitikaga. Aitäh, vastasrind, valitsuse toetamise eest.

Kuid ma ei mõista Hanno Pevkuri juttu, kuidas meie valitsus Eestit minevikku tagasi suunab. See vastaks tõele, kui oleksime üle võtnud reformierakonna majandus- ja maksupoliitika, mis tõesti Eestit paigal hoidsid. Aga seda me ei teinud ja ütlesime reformierakondlikust minevikust lahti. Meie valitsus suunab Eestit võrdsemasse, hoolivamasse, tervemasse, majanduslikult edukamasse, turvalisse ja kaitstud, liitlasi mõistvasse Eestisse.

Pevkur muretseb, et seis parlamendis on uue valitsuskoalitsiooni moodustamiseks ääretult keeruline. Ongi. Ka mina ei näe praegu sotside, IRL-i ja keskerakonna valitsusele alternatiivi. Esiteks ei näe ma, kes veel suudaks moodustada parlamendienamuse (ärge vaid rääkige muinasjuttu reformi ja keskerakonna liidust, sest see pole lihtsalt võimalik), ning teiseks on nüüdne koalitsioon minu jaoks Eestile parim võimalikest.

Küll aga oskan soovitada, kust saab Pevkur vastuse oma küsimusele, kas keskerakond esindab rahvarinde või interrinde ideoloogiat. Selleks on meie valitsusliidu aluspõhimõtted aastateks 2016–2019, kus on selgelt ka öeldud, et NATO ja EL on Eesti julgeoleku ja heaolu olulisemad tagatised ning me hoiame kodakondsuspoliitika seniseid aluspõhimõtteid.

Seega ei ole põhjust hirmutada interrindega, kui räägime keskpartei siseotsingutest. Küll nad oma asjad ise klaarivad, loodetavasti küll ilma Savisaareta, kes on samasugune vari minevikust nagu opositsiooni kukkunud reformierakonna paanikajutud. Aga eks Savisaar ja reformierakond Toompeal ongi mõlemad iseenda poolt kõrvale tõugatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles