Moel huvitas rahvast, kuidas valmib alkohol tänapäeval ja kuidas tehti seda vanasti

Eva Klaas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Avatud talude päeval said huvilised külastada Moel asuvat Eesti piiritustööstuse muuseumi. Samas tegutsevad ka peenviinavabrik ja õlletööstus, kus valmib kaubamärki Muddis kandev käsitööõlu.
 

Alkoholitootmise saladuste vastu tänasel päeval ja ajaloos tundisid huvi sajad inimesed. Esimesed külastajad saabusid Moele juba kella kümne paiku, kui uksed avati, ja asjast huvitatuid jagus õhtutundideni. Kuigi ametlikult pidi avatud uste päev lõppema kell 17, algasid siis alles viimased ekskursioonid, sest külastajaid oli sedavõrd palju.

"Täpset loendust me ei olegi teinud, kuid vähemalt neljasaja ringis on külastajaid küll olnud," ütles giid Sirje Võsa, kes töötab raamatukoguhoidjana Saksi raamatukogus.

Aastaid piiritustööstuse muuseumis ekskursioone juhtinud Võsal tuli täna piirituse- ja viinatootmise viie sajandi pikkust ajalugu tutvustada koguni seitsmel korral ning osal ekskursioonidel oli giidiks ka omanikfirma Estonian Spirit OÜ juhatuse liige Sven Ivanov.  "Iga kord oli hulk rahvast," lausus Sirje Võsa.

Seda, kuidas käib tootmine peenviina- ja õllevabrikus, tutvustas lähemalt tootmisega tegeleva OÜ Moe tegevjuht Liisa Luhaste. Luhaste tõi muu hulgas välja, et õlletootmine Moel algas umbes poolteist aastat tagasi ning seda juhib pruulmeister Marius Vahuri, kelle käe all valmistatakse seitset nimetust käsitööõllesid.

Sven Ivanov vastas huviliste väga erinevatele küsimustele, näiteks päriti, milliseid komponente õlle- ja viinatootmises kasutatakse ning milles seisneb eri sorti Muddise õllede maitsevahe.

Sirje Võsa ütles, et muuseumi, aga ka õlle- ja viinateoga saab tutvust teha kokkuleppel ka muul ajal ning ekskursioonid on populaarsed. Keskmiselt külastab Moe piiritustehase kompleksi paar bussitäit inimesi nädalas.


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles