Teehoolduseks napib raha

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teeremont. Foto on illustratiivne.
Teeremont. Foto on illustratiivne. Foto: Arvet Mägi

Kuna lumelükkamiskulud olid tänavu suured ning lisaks riigi eraldatud kohalike teede hoiuks mõeldud rahale tuli selleks kasutada ka oma vahendeid, tehakse Lääne-Virumaa omavalitsustele kuuluvatel teedel tänavu valdavalt vaid kõige hädapärasemaid hooldus- ja remonditöid.

Väike-Maarja abivallavanem Kaarel Moisa sõnul on riigilt kogu aasta peale eraldatud nõndanimetatud teederaha otsas ning lume lükkamise jaoks tuli leida täiendavaid vahendeid valla eelarvest.

Moisa ütles, et kõige hädapärasemad tööd - asfaldiaukude lappimine ning halvas korras kruusateede greiderdamine ehk silumine - tuleb ikkagi ette võtta.

Moisa sõnul tänavu kevadveed ühtegi teelõiku ära uhtunud ei ole, kuid kruusateed on kohati siiski halvas korras ja auklikud.

Haljala vallavanem Leo Aadel ütles, et 2011. aasta eelarvesse oli teede korrashoiuks planeeritud 70 303 eurot. Vallavanema sõnul oli eilse seisuga niinimetatud teeraha kulunud juba 127 487 eurot, mis on läinud vaid lume lükkamisele.

Aadel ütles, et valla komisjon sõidab suurema osa vallateid läbi ning hindab nende olukorda. “Paraku saame lähtuda suvisel teehooldusel vaid kriitilist hooldust vajavatest teelõikudest,” tõdes vallavanem.

Kunda linnapea Allar Aron nentis, et tänavatele tekkinud löökaugud tuleb muidugi kõrvaldada, kuid suuremat teede remonti ette võtta ei saa, kuigi vajadus selle järele oleks.

Erandiks on Kunda linna läbiva tee ehitus, mis saab teoks tänu asjaolule, et seda rahastab valdavas osas riik Ida regionaalne maanteeameti kaudu.

Linnapea ütlusel on teeehitus linnas väga kallis, sest lisaks sõidutee kordategemisele tuleb paigaldada äärekivid, rajada kõnniteed, samuti üle vaadata ja vajadusel välja vahetada teealused kommunikatsioonid, et vältida tulevikus teekatet lõhkuvaid töid, samuti peab sadeveesüsteem olema korralik, et sadevee äravool oleks tagatud.

Tänavu eraldas riik Kunda linnale rahandusministeeriumi andmetel teehoiuraha 47 672 eurot, mis on pisut rohkem kui mullu. Viimastel aastatel on linnal teehooldusele - lumelükkamisele, teede puhastamisele ja remonitöödeks - kulunud kokku umbes kolm korda rohkem raha.

Tamsalu vallavanem Toomas Uude­berg ütles, et inimesed peavad liikuma saama ning teed olema sõidetavad. Aukude lappimine tuleb nii linnatänavatel kui teistel asfalt- ja mustkattega teedel ette võtta. Ka kruusateedel tuleb hooldustöid teha vähemalt niisuguses ulatuses, mis võimaldab suurematest aukudest lahti saada. Kuigi riigi eraldatud teehoiuraha on kulunud ära lumelükkamisele, on valla eelarves ette nähtud ka investeeringurahad.

Uudeberg selgitas, et kuna Tamsalu linnas on vee- ja kanalisatsioo­nisüsteemi uuendamise tõttu tehtud kaevetöid,  siis tuleb need teelõigud, mis lahti kaevatud, tööde lõppemisel uuendada.

Rakke vallavanem Andrus Blok ütles, et kruusateede greiderdamise, vajadusel killustiku pealeveo, mõnede teeõikude immutamisega nende tolmuvabaks muutmiseks ja muude oluliste töödega saab vald edukalt hakkama.

Bloki sõnul on tänavu kavas lisaks teehooldustöödele ka Rakke ja Ao vahelise ning ühe Rakke aleviku sisese kergliiklustee lõigu projekteerimine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles