Kevad pakub omanäolist jää- ja veemängu

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõmmeveskil panevad kärestikud jõe vee astangust langedes keema nagu katlas.
Nõmmeveskil panevad kärestikud jõe vee astangust langedes keema nagu katlas. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Kevad on endaga toonud jää- ja veemängu ilu, mis omane vaid sellele aastaajale. Käsmu muulil avanes vaatepilt, mis kohalike sõnul on midagi täiesti harukordset.


Kui tavaliselt viib tuul jäämineku ajal rüsijää Soome, siis tänavu on paks jää kuhjatud Käsmu muulile. “Me ekspordime jääd alati Soome,” naeris Käsmu elanik Kadre Vaik ning lisas, et sellist asja ei ole, et jää kohapeal ära sulaks. “Mina mäletan vaid ühte korda, kui jää on randa tulnud.”


Harva esinev nähtus köidab inimeste tähelepanu ja on külavahele rohkem jalutajaid toonud. Kohalik elanik Asta Aasa märkis, et jääminek kuulutab suvehooaja algust ja puhkajate saabumist.


Sellel aastal lõi meri jääkaane lahti möödunud reede paiku. Kadre Vaigu sõnul tähendab jääminek teistmoodi hingamist, samas tundub igal kevadel, et meri on terve igaviku jääs. “Talvel ootad jää tekkimist, kevadel selle minekut,” lausus Vaik.

Uue aastaaja jõudmisega saavad võimu juurde ka jõed, mille kiirevooluline vesi omaette vaatemängu pakub.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles