Juhtkiri: Presidendivalik

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadriorg.
Kadriorg. Foto: AFP / Scanpix

Eesti parlamendi vanematekogu otsustas sel nädalal, et presidendivalimised saavad avalöögi tänavu 29. augustil - just siis on riigikogus riigipea valimise esimene hääletusvoor.


Et president ametisse astuda saaks, peab kandidaat koguma kaks kolmandikku häältest. Kui mitte, kogunetakse ka teine ja kolmas kord. Kui ikka presidenti valida ei suudeta, tuleb 24. septembril kokku valimiskogu, mis koosneb lisaks parlamendisaadikutele ka kohalike omavalitsuste esindajatest.

Tõenäoliselt jätkab presidendina Toomas Hendrik Ilves, kelle toetamisest on tea­tanud reformierakond ning keda põhimõtteliselt toetavad ka sotsiaaldemokraadid, sest nen­de leerist endi­ne ajakir­ja­nik, kunagine vä­lisminis­ter ja europarlamendi saadik riigipeaks tõusis. President Ilves on ka ise teada andnud, et kavatseb kandideerida teiseks ametiajaks, sest palju asju on veel vaja ära teha. Kes on aga tema vastaskandidaadid?

Ilves sai presidendiks jõulise meediasoosingu abil ja paljude kultuuritegelaste toel 2006. aastal. Ta on olnud väga särav välispoliitikas, tema edu­meelsus, keeleoskus ja lai silmaring on võõrsil Eestile palju plusspunkte toonud.

Kodumaal on Ilves intelligentsi lemmik, tema vastuvõttudel näeb palju kultuuri alal tegutsejaid, kuid  ta on olnud kriitiline meedia ja poliitikute suh­tes. Paljuski õigus­tatult. Ent kahjuks ei ole president leidnud teed nn lihtsate ini­meste südamesse. Teda peetakse kõr­giks tüübiks, ega tunnistata päris omaks. Viimasel ajal on ta eeskujuks olnud oma tervislike eluviiside ja näiteks kaalulangetamise poolest, kuid häirivalt mõjub paljudele presidendi abikaasa Evelin Ilvese liigne esiletükkimine ajakirjanduses.


Mullu hakkas president aga rohkem rah­va seas käima ning üha sagedamini võttis ta eest oma lahutamatuna näiva kikilipsu ja haaras kätte aerud või labida.

Loodetavasti suudab ta oma rahvamehe kuvandit süvendada ka pärast arvatavat tagasivalimist, sest vaatamata arutlustele presidendi institutsiooni vajalikkuse üle, on ühe riigi tunnuseks ikkagi riigipea koos oma vooruste ja pahedega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles