Aasta külaks valiti Läsna-Loobu küla

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läsna-Loobu külade esindajad võtsid vastu aasta küla tiitli. Vasakul Heli Napp.
Läsna-Loobu külade esindajad võtsid vastu aasta küla tiitli. Vasakul Heli Napp. Foto: Erakogu

Vana-Võidus alanud 12. Eesti külade maapäeval kuulutas riigikogu esimees Eiki Nestor välja tänavuse aasta küla, tiitli pälvis Kadrina vallas asuv Läsna-Loobu.

Läsna-Loobu rahvamaja juhataja Heli Napp ütles, et nad ei oodanud, et 15 nominendi seas saavad just nemad väärika tiitli.

"Meile jäi mulje, et on palju suuri ja olulisi konkurente. Meil on ju väike küla. Aga oluline on see, mis meil on sees. Tundub, et see on kaugele näha. Mõnus ja tore tunne on," rääkis Napp, kelle sõnutsi ütlesid komisjoni liikmed, et nägid neid külastades juba esimesest hetkest seda soojust.

"Soojus kiirgas uksest välja, ühtsustunne oli see, mis hakkas silma. Vihma ladistas, aga majas oli soe," meenutas Napp kevadist žüriiliikmete käiku küladesse.

Heli Napp ütles, et Läsna-Loobu külale, kus on 88 inimest, kingiti lipumast küla nimega lipuga.

Kevadel sai rahvas Eesti Rahvusringhäälingu kodulehel valida oma lemmiku aasta küla tiitlile kandideerijate seast. Läsna-Loobu pälvis tookord 2232 häält ehk 16,7 protsenti kõigist häältest ja võitis aasta küla tiitli ka rahva hinnangul.

Aasta küla valitakse üle aasta, samal aastal Eesti külade maapäevaga. Sel olulisel päeval antakse aasta küla aunimetus külale/külade piirkonnale või alevikule, mis on saavutanud nähtavaid tulemusi külaelu arendamisel.

Konkurssi korraldab Eesti külaliikumine Kodukant juba alates 2007. aastast.

Läsna-Loobu kohta on öeldud, et tegelikult on nime taga kaks küla, ometi tunnevad nende külade elanikud end justkui üks pere. Külas käib aktiivne seltsielu, mille keskmes on Läsna rahvamaja. Kohalikud käivad külakeskuses õpitubades, näiteringis, laulukooris.

Eesti külade maapäeval arutavad külade esindajad maapoliitika kujundamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles