Ajalugu teinud Justin Gatlin sai uued tiivad just Rakverest

Aarne Mäe
, Virumaa Teataja peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Justin Gatlin tegi oma tagasituleku 2010. aastal Rakveres.
Justin Gatlin tegi oma tagasituleku 2010. aastal Rakveres. Foto: Arvet Mägi

​Äsja Londoni MM-i sprindifinaalis Usain Bolti troonilt lükanud Justin Gatlin vormistas seitsme aasta eest Rakveres staadionirekordi nii, et ajamõõtjana ametis olnud Margus Martinil hakkasid käed värisema.

Praegune Virumaa Teataja ajakirjanik Margus Martin tegutses toona Eesti kergejõustiku Kuldliiga finaaletapil fotofinišikohtunikuna ja tunnetas superstaari stardipakkudel nähes erilist vastutust.

Gatlin jooksis tol päeval 100 meetrit ajaga 10,24, mõni päev hiljem Tallinnas 10,17. Just Rakveres sai tema sportlastee pärast dopingujuhtumit uue alguse, sest ükski korraldaja peale Mati Lillialliku ei olnud julgenud teda võistlustele kutsuda.

“Selle aja kohta oli Lilliallik mailmast siia ikka väga aukartustäratava seltskonna kokku ajanud, selles suhtes oli ta ajast tublisti ees,” meenutab Martin.

Rakveres on hea staadion, mis Martini hinnangul kuulub Eestis kolme parema hulka ning võimaldab siin sprinteritel häid tulemusi joosta.

Rakverlased suhtusid dopinguga vahele jäänud ja oma karistuse ära kandnud staari suure heatahtlikkusega ja vastupidi laupäeval Londonis juhtunule ei vilistanud keegi ameeriklast välja, kusjuures ei enne ega pärast seda pole mitte ühelgi kergejõustikuvõistlusel Rakveres nii rohkesti publikut viibinud.

Praegune Rakvere linnavolikogu liige Priit Verlin meenutas seitsme aasta tagust suve nii: “Järsku tuli kõne kooliaegselt ühiselamu toanaabrilt Mati Lilliallikult, kes ütles, et tunni aja pärast on Rakveres sinu väravas Justin Gatlin, et mine tee talle üks Lahemaa ekskursioon.”

Muidugi teadis Verlin endise kergejõustiklasena, kellega tegemist, aga et giiditöö oli teda kokku viinud igasuguste kuulsustega ennegi, ei viinud see väike ülesanne teda rööpast välja.

Kokkulepitud ajal peatuski päevinäinud Mercedes tema maja ees, autos istusid Gatlin, tema ema ja veel kaks mustanahalist sportlast.

“Esmapilgul õhkus külalistest pisut umbusklikkust, et mis nüüd edasi saama hakkab. Sain üsna ruttu sotti, et kõige tähtsam tegelane selles seltskonnas oli Gatlini ema, keda väga austati ja kel oli siiras huvi kõige Eestis toimuva vastu,” rääkis Verlin. 

Juttu oli kõigest – nii eestlaseks olemisest kui ka laulvast revolutsioonist. Altjal söödi kohalikku toitu ning külalistele jättis hea mulje looduse puhtus ja avarus. “Lahkumise ajaks oli jää sulanud ja proual pisarad silmis, see hetk oli väga südamlik,” lisas Priit Verlin, kes saatis hiljem Gatlinile laulva revolutsiooni kohta käiva DVD.

Justin Gatlin sai 2006. aastal dopingu kasutamise eest neljaaastase võistluskeelu ja naasis pikalt pausilt 2010. aasta augustis just Rakveres ja Tallinnas.

Londoni olümpial võitis Justin Gatlin 100 meetri jooksus pronksi, 2015. aasta Pekingi MM-il nii lühikeses kui ka pikas sprindis hõbeda.

Laupäeval tuli Justin Gatlin Londonis 100 meetri jooksus maailmameistriks ajaga 9,92. Oma sportlaskarjääri lõpetanud viimaste aastate sprindivalitseja Usain Bolt pidi leppima kolmanda kohaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles