Maksim Butšenkov ei jätka hoolekogus

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakondlase Maksim Butšenkovi sõnul on Tapa Vene gümnaasiumis mitmeid probleeme, mis ootavad lahendust.
Keskerakondlase Maksim Butšenkovi sõnul on Tapa Vene gümnaasiumis mitmeid probleeme, mis ootavad lahendust. Foto: Arvet Mägi

Neljapäeval toimunud istungil otsustas Tapa vallavolikogu Maksim Butšenkovi tagasi kutsuda Tapa vene gümnaasiumi hoolekogust. Mees jätkab Tapa vallavolikogu kooseisus hariduskomisjoni liikmena.

Fraktsiooni Vasakliit esimehe Aleksander Sile sõnul tingis eelnõu algatamise selgusetus Tapa vene gümnaasiumis. “Me loeme sellest ajalehest, vaatame televiisorist, aga kahjuks pole volikogu saalis poole aasta jooksul kuulnud informatsiooni, mis tegelikult toimub vene gümnaasiumis, kuigi meie oleme valinud sinna volikogupoolse esindaja,” rääkis Sile.

Maksim Butšenkov kinnitas, et ta on olnud soovi korral kättesaadav, kuid keegi ei ole tema käest teavet kooli kohta küsinud. Butšenkovi väitel süüdistatakse teda peamiselt soovis lõpetada vene gümnaasiumis keelekümblus, mis aga ei vasta tõele.

“Probleem ei ole keeles, vaid selles, et kooli juhtkond ei taha arutada seda küsimust (keeleküsimust – toim.) lastevanemate üldkoosolekul, kus on esindatud kõik arvamused. Peab olema mingi ettekujutus, kui paljud vanematest toetavad keelekümblust, kui paljud mitte,” selgitas Butšenkov, kelle sõnul ei lase kooli juhtkond lastel ja nende vanematel oma arvamust avaldada.

Volikogu liige Toomas Kauk­vere tunnistas, et vene gümnaasiumi juhtimises on probleeme, kuid koolidirektori küsimus ei kuulu volikogu pädevusse, sellega tegeleb vallavalitsus.

Vallavanem Alari Kirti hinnangul on lahvatanud skandaali põhjuseks kommunikatsiooniprobleemid, mis loodetavasti suudetakse lahendada valla mainet rohkem kahjustamata.

Ainus volikogule laekunud arupärimine puudutas 10. märtsil venekeelses uudisteportaalis Delfi ilmunud artiklis Maksim Butšenkovi väljendatud seisukohti.

Artiklis väidetakse, et Butšenkovi hinnangul on Tapa vene gümnaasiumis läbi surutud uus põhimäärus, mille abil seadusi rikkudes minnakse üle eestikeelsele õppele, eesmärgiga hiljem vene- ja eestikeelne gümnaasium liita.

Maksim Butšenkov ütles, et artikkel ei väljenda tema seisukohti õigesti. Tõde olnud vaid see, et põhimäärus pole õiguspärane, kuna polnud arutlusel kooli hoolekogus, vaid koolidirektor esitas selle otse volikogule, kus see vastu võeti. Butšenkov rõhutas, et volikogu ei saa kinnitada kooli põhimäärust, kui see pole läbinud kooli hoolekogu ning seega on eksitud protseduurireeglite vastu.

Toomas Kaukvere sõnul annab hoolekogu määrusele vaid oma hinnangu, selle kinnitab volikogu. Kaukvere ütlusel on Butšenkovi sõnavõttudest jäänud avalikkusele mulje, nagu ei teeks volikogu oma tööd seaduspäraselt. “Sa oled volikogu liige, volikogus on seda küsimust (kooli põhimäärust – toim.) arutatud, komisjonis on seda arutatud,” polnud Kauk­vere nõus Butšenkovi väitega, nagu ei oleks ta põhimääruse menetlemise käiguga kursis olnud.

“Ma ütlen teile ausalt, et see intervjuu ja minu sõnad on seal ümber pööratud, mul tõesti ei olnud aega, et talle (artikli autorile – toim.) oma seisukohti seletada,” märkis Butšen­kov ning lisas, et jutuajamine Delfi ajakirjanikuga toimus telefoni teel ning kestis kaks minutit.

“Vaikimine, öeldakse, on nõusolek, ja kui Butšenkov on vaikinud, ei ole pöördunud  meedia nõukogu poole, kes võiks olla üks vahendaja, kui teid on solvatud või teie sõnu valesti tõlgendatud, pole pöördunud ka kohtu poole, mis on iga Eesti vabariigi kodaniku õigus ja võimalus ennast õigeks mõista, siis meie teeme ettepaneku kutsuda tagasi mees, kes ei ole oma tööga hakkama saanud, ja panna see hääletamisele,” lõpetas volikogus arutelu Andres Mandre.

Salajasel hääletusel otsustati Maksim Butšenkov kooli hoolekogust 16 poolthäälega tagasi kutsuda. Mees jätkab vallavolikogu liikmena hariduskomisjonis.

Vallasekretär Piret Treiali kinnitusel on seadusjärgne Tapa vene gümnaasiumi hoolekogu ehk n-ö vana hoolekogu kinnitatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles