10. Viru Folk võtab hoogu: rahvas koguneb ja Käsmu meremuuseum võõrustab erikülalist Tarja Haloneni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Käsmu elab: inimesed kuulavad ja naudivad Soome-teemalisel folgil esimesi kontserte, müügiks on juba hea ja parem letti löödud ning Viru Folgi aukülaline, Soome president Tarja Halonen on imelises rannakülas kohal.

Käsmu meremuuseumi hoovi ei kosta veel muusikat, seal on hoopis teistsugune hingamine: mõned hetked peale Viru Folgi esimest kontserti, kus lavale astusid saate „Su nägu kõlab tuttavalt“ võitja hurmur Kalle Sepp ja Mikk Tammepõld, oodatakse Tarja Haloneni tulekut. Käsmu meremuuseumi juhataja Aarne Vaik on vastuvõtuks valmis: laud on kaetud, näitus ootab avamist.

Kunstnik Riho Hütil ning õpetajal ja galeristil Raivo Riimil on oma asi ajada – Tarja Halonen on nende vana tuttav, proua president on Hüti kaunis koduaias tantsinud nii julgelt ja hoogsalt, et kingad lendasid lausa põõsasse.

Hütt ja Riim soovivad nüüd Haloneni ja Soome suursaadikut Kirsti Narineni tervitada enda tehtud kimpudega. Nad on korjanud pihlakaid, küüslauku ja sibulat. Üheskoos otsustatakse, et "Tarjale läheb suurem“. Ja Tarja Halonen astubki autost välja. Aarne Vaiguga leiab president kohe ühise keele, kohtutud on varemgi. Halonen ütleb kohtumise jooksul mitu korda, et saab eesti keelest aru.

Riho Hütt ja Raivo Riim tervitavad vana tuttavat Lahemaa päritolu rahvalauluga ja Tarja Halonen heldib. „Tere, kallid härrad!“ hüüab ta ja mehed saavad sooja kallistuse. Soome suursaadik Kirsti Narinen on tervislikust kimbust lummatud: „Siit tuleb tervis."

Kõlab laevakell. Aarne Vaik räägib näituse "Piirideta meri" avamisel, et temal tuleb Soomest  juttu teha iga päev. Soome läheduse kohta jutustab ta loo, kuidas poiss tuli tädile külla ja see andis talle aurava leiva kaasa. Leib oli veel soe, kui Soome jõuti.

Näitus kõnelebki Soome lahest kui rahvaste, kaupade, kultuuride ja ideede liikumiskohast. See avab meile justkui mere mõju piirideülese ühendajana, tutvustavad väljapanekut näituse kuraatorid rannarahva muuseumist.

Enne kui proua presidendile pakutakse õhtusööki Käsmu meremuuseumis ja ta avab Viru Folgi, võtab ta hetke. Et teha foto rakverlaste Raivo Riimi ja Riho Hütiga. Tore hetk saab täienduse: kui foto tehtud, tulevad nagu tellitult Tarja Haloneni tervitama Soome maskotid – muumid isiklikult. Presidendi ilme muutub veelgi soojemaks ja üheskoos saadetakse teele tervitused Muumimaale. President ütleb, et „Muumipapa ja meri“ on üks tähtsamaid "muumi-teoseid", mida ta soovitab ka täiskasvanutele.

Tänavune juubelihõnguline Viru Folk ongi pühendatud Soome saja aasta juubelile.

Folgipeol on kohal folk-metal'i lipulaev Finntroll, akordionivirtuoos Kimmo Pohjonen, Rommakko, Wimme & Rinne, pop-folkbänd Whale and the Village, Värttinä, Topi Saha, Hermanni Turkki, Pekko Käppi ja K:H:H:L, Kassiahastus, Jaakko Laitinen ja Väärä Raha Soomest.

Festivalilt ei puudu ka eesti muusikud. Üles astuvad ansambel Antsud, Indigolapsed, Mick Pedaja, Mari Jürjens & bänd, Öösorr, Dagö, Untsakad, Mari Kalkun & Runorun, Villu Talsi & Martin Müller, Kristjan Üksküla, Rüüt, Põhja Konn ja teised.

Lapsi rõõmustavad Muumitroll, Sniff ja Väike My Naantalist, Muumimaalt. Põhjanaabritele teeb ka kummarduse KÄFF ehk Käsmu filmiprogramm. Meremuuseumitagune täitub igasugu saunadega ning festivalialal saab maitsta soome rahvustoite ja joogipoolist.

Muusikafestivali Viru Folk peetakse Käsmus kogu nädalavahetuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles