Kampaania manitseb keskealisi rohkem kondoomi kasutama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Tervise arengu instituudi (TAI) esmaspäeval algav turvaseksiteemaline kampaania tuletab keskealistele inimestele meelde, et kondoom pole mõeldud vaid noortele.

Viimatine täiskasvanud rahvastiku tervisekäitumise uuring näitab, et 35- kuni 55-aastastest ei kasuta juhusuhetes mitte kunagi kondoomi üle poolte naistest ja üle kolmandiku meestest, teatas TAI.

Juhuvahekorras on olnud eelnimetatud vanuserühmast viiendik meestest ja iga kaheksas naine. Kampaania eesmärk ongi normaliseerida kondoomi kasutust ka keskealiste hulgas.

HIV-i juhtude hulk on Eestis taas tõusuteel. 1. augusti seisuga oli Eestis diagnoositud HIV 151 inimesel, mis on ligi 25 protsenti enam kui eelmisel aastal samal ajal. Üle poolte ehk 56 protsenti uutest, sel aastal diagnoositud nakatunutest on 35-aastased ja vanemad. Hinnanguliselt on Eestis kuni 2000 HIV-iga inimest, kes ei ole sellest ise teadlikud.

"Uue püsi- või juhusuhte puhul on kondoom ainus vahend, mis kaitseb seksuaalsel teel levivate infektsioonide, sealhulgas HIV-i eest. Selle kasutamisest ei tohiks loobuda enne, kui mõlemad partnerid on end HIV-i ja teiste seksuaalsel teel levivate infektsioonide suhtes testinud," ütles TAI tervise edendamise osakonna juhataja Tiia Pertel.

"Lisaks – kui inimesel on mitmeid partnereid, tuleks end testida iga kuue kuu tagant ja pärast iga uut partnerit. Soovitatav on kasutada "topeltkaitset" ehk kondoomi ja tõhusat rasestumisvastast vahendit, mis annab kindlustunde nii soovimatu raseduse kui ka seksuaalsel teel levivate infektsioonide vältimiseks."

Paljud seksuaalsel teel levivad infektsioonid, sealhulgas HIV, ei pruugi pikka aega nähtavaid haigusnähte tekitada. Inimese välimuse põhjal ei ole võimalik viiruse olemasolu hinnata ja ka inimene ise ei pruugi olla oma nakatumisest teadlik. Ainus viis kindel olla on teha HIV-i ja teiste seksuaalsel teel levivate infektsioonide testid.

Selle aasta algusest on HIV-testi võimalik teha piiramatu arv kordi ja tasuta perearsti juures, endiselt ka HIV nõustamise ja testimiskabinettides, seksuaaltervise- ja meestekliinikutes, naistearstide ja muude eriarstide juures. Nüüdsest on HIV-kiirtesti võimalik teha ka kodus, apteegis müüdav test annab 99,7 protsenti täpse tulemuse 15 minutiga. Positiivse vastuse korral tuleb pöörduda oma perearsti poole või HIV-i nõustamiskabinetti.

Kampaania kestab septembri lõpuni nii trükimeedias kui ka internetis, samuti jagatakse kondoome üritustel ja ööklubides. Kampaania info on kättesaadav nii eesti kui ka vene keeles.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles