Palmse jahikoerapäeval näidatakse koeri ja koerasõud

Peep Linno
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jahikoertepäev. Pilt on illustratiivne.
Jahikoertepäev. Pilt on illustratiivne. Foto: Jaanus Prits

Palmse mõisa suurel jahikoerapäeval võib laupäeval näha ajaloolisi jahistseene koerte ja hobustega, vibujahti, faasani- ning pardijahti. Mõisas tutvustatakse ajaloolisi koeratõuge ja tõugude omadusi.

Üritusel on väljas jahikoerte sertifikaadiõigusega erinäitus, kohale on toodud motoriseeritud karu Soomest ja kunstlik verejäljedemo, kus on võimalik oma koera katsetada. Kohapeal on ka hobused ja tehisurg koertele, etendatakse ajaloolisi jahistseene, esitletakse linnukoeri ja lastakse vibu.

Eesti Jahikoerte Tõuühingu juhatuse esimehe Tõnu Väli sõnul on koer tõestatult esimene loom, kelle inimene kunagi kodustas. “Arheoloogiliste leidude põhjal Euroopas vähemalt 15 000 aastat tagasi. Tänapäeva koerte eellaste – hallhuntide ja ürgkoerte – kodustamise põhjus oli eelkõige abilise vajamine jahis.”

Väli sõnul on inimeste püüdlus omada paremaid jahikoeri kestnud aastatuhandeid. Sellest püüdlusest kasvas välja ka tõuaretus. “Suur enamus tänapäeva koeratõugudest on aretatud algselt jahikoerteks,” lisas Väli. Päeva raames jätkub tegevusi tervele perele, lastele, koertele ja jahimeestele.

Jahikoerapäeva peetakse Palmse mõisas juba kolmandat korda ja seda korraldavad ühiselt Palmse mõis, SA Virumaa Muuseumid, Eesti Jahikoerte Tõuühing, Eesti Jahimeeste Selts ja Eesti Ratsaspordi Liit. Üritused algavad kell 9.

SA Virumaa Muuseumid juhataja Ants Leemetsa sõnul on mõisates alati olnud jahikoerad, jäägrid ja mõisnikud, kes armastasid pidada jahti. “Meil on hea meel, et saame Palmse mõisas vastu võtta vahvaid jahikoeri, kes pakuvad meie külalistele elamusi. Jahikoera tegevust näevad tavaliselt vaid jahimehed, nüüd saavad seda näha külastajad,” ütles Leemets.

Palmse mõisas on avatud näitused, kohvikud ja atraktsioonid ning esineb jahipasunate ansambel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles