Tulevikus on üle riigi oodata Jaakuse kärusid

Toomas Herm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Internet

Valimisliidus Rakvere Heaks! kohalikeks valimisteks valmistuv Allan Jaakus on politsei tegevusest nördinud, kuid lõpuks tema avalduse vastuses nähtub, et ta võib oma muudetud plakatiga sõita ka pärast 11. septembrit.

Jaakus esitas politseile päringu, kas ta võib ka pärast 11. septembrit, mil poliitiline välireklaam on keelatud, sõita oma sõiduki järelkärule pandud plakatiga.

Jaakus tugines tuntud poliitiku Artur Talviku kohtulahendile, mille järgi ei peeta reklaamiks kutsetegevusega seotud abivahendeid.

Jaakus sai oma avalduse peale politseist vastuse, et “politsei kujundab oma seisukohad 25. augustiks 2017 ning avaldab need veebilehel https://www.politsei.ee/.

“Mind hämmastas, et politseist nii vastati,” sõnas Jaakus. “Nii ei ole ilus vastata,” lisas ta.

Jaakus uuris viidatud lehekülge, kuid oma avaldusele vastust ei leidnud. “Ei ole meeldiv hakata seal tuulama ja otsima,” sõnas ta.

Toimetusele öeldi eelmisel nädalal politseist, et asjaga tegeleb piirkonnapolitseinik ja aega vastata on kümme päeva ehk Jaakus oleks pidanud vastuse saama eelmise nädala jooksul. Siis helistati politseist tagasi ja öeldi, nagu Jaakusele saadetud kirjas, et vastus avaldatakse politsei kodulehel 25. augustil ehk täna.

Kui politsei on sunnitud andma Jaakusele rohelise tule, siis ilmselt hakkavad pärast 11. septembrit üle riigi vurama nn Jaakuse kärud.

Ida prefektuurist saadeti kommentaariks link politsei seisukohtadele valimistel. Need on saadaval aadressil  https://www.politsei.ee/et/nouanded/valimised.dot.

Sealt saab lugeda, et politsei lähtub poliitilise välireklaami määratlemisel seadustest. Reklaamiseaduse § 2 lg 2 p 4 välistab reklaamina isiku majandus- või kutsetegevuses kasutatava sõiduki tähistust selle isiku nime, kontaktandmete, kaubamärgi, domeeninime ja tegevusalaga. Lähtuvalt riigikohtu lahendist 3-4-1-3-17 käsitletakse majandus- ja kutsetegevusena erakonna või selle nimekirja kuuluva kandidaadi ja üksikkandidaadi poliitilist tegevust, ei käsitleta poliitilise välireklaamina kandidaadi kutsetegevuses kasutatava sõiduki tähistamist isiku nime, kontaktandmete, kaubamärgi, domeeninime ja tegevusalaga.

Muu valimistega seonduv teave sõidukil on hinnatav poliitilise välireklaamina. Näiteks erakonna nimi, tunnuslause või kandidaadinumber.

Politsei on käsitlenud muu teabena erakonna või valimisliidu sõidukile kantud valimisliidu või erakonna nime ja domeeniaadressi, kui need on sõidukil juba varasemalt, mitte seoses valimistega.

Muu reklaam, mis on sõidukil seoses käesolevate valimistega, näiteks tunnuslause, on hinnatav välireklaamina, kuna see otseselt või kaudselt kannab isiku käitumise suunamise eesmärki.

Jaakus ütles politsei kodulehel olevaid põhimõtteid kommenteerides, et tema seal oma tegevusele keeldu ei näe. Samas ootab mees jätkuvalt politseilt vastust. “Mina seda arvama ei pea nende üldlehe tingimusi lugedes,” sõnas ta ja lisas: “Kui ma politseilt vastust oma küsimustele 9. septembriks ei saa, mida lisada või ära jätta, pean oma tegevust õiguspäraseks kuni valimisteni ja edasi.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles