Virumaal algab Põhjakonn

Eva Samolberg-Palmi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseväe õppus. Foto on illustreeriv.
Kaitseväe õppus. Foto on illustreeriv. Foto: Ardi Hallismaa / Kaitsevägi

8.–10. septembrini toimub Ida- ja Lääne-Virumaal Kaitseliidu taktikaõppus Põhjakonn. Juba üheksandat korda korraldatav õppus käib nelja Virumaa valla territooriumil. Lisaks Eesti kaitseväe ja Kaitseliidu, Leedu, Suurbritannia ja Ameerika Ühendriikide üksustele osalevad esimest korda liitlased Prantsusmaalt, Kanadast ning Lätist. 

Taktikaõppus Põhjakonn, mis on alguse saanud vabatahtlike kaitseliitlaste eestvedamisel ja oli algselt mõeldud kahe maleva vahelise lahingutegevuse harjutamiseks, on kasvanud suureks regionaalseks õppuseks. 

  Põhjakonnal keskendutakse Kaitseliidu üksuste ja staapide vahelise koostöö harjutamisele lahingutegevuse planeerimisel ja läbiviimisel. Oma oskusi treenivad Viru, Alutaguse, Järva ja Jõgeva malevate kaitseliitlased koos välispartneritega Lätist ja Suurbritanniast. Vastutegevust pakuvad treenijatele võitlejad Leedu KASP-ist, Tartu, Tallinna ja Rapla maleva kaitseliitlased ning Kanada mehhaniseeritud jalaväe kompanii. Lisaks on õppust toetamas kaitseväe ja Kaitseliidu erinevad struktuuriüksused.

Põhjakonna õppusele on kaasatud nii meie liitlaste kui ka Eesti kaitseväe soomustehnika.  

Kolmepäevasel õppusel imiteeritakse mitut lahingutegevust. Kõik lahingud korraldatakse vastavalt avaliku korra eeskirjas sätestatud öörahule. Kella 23–7 võib esineda üksikuid laske ja valgusrakettide kasutamist hõreasustatud aladel. Intensiivseimad lahingutegevused toimuvad 9. ja 10. septembril Sonda, Ulvi, Põlula, Lavi, Kõrma, Miila, Nõmmiste ja Viru-Kabala piirkonnas. 

Korraldajad paluvad kõigil olla liikluses tähelepanelikud. Lahingute imiteerimise käigus võib esineda ajutisi liikumispiiranguid. Osalejad järgivad kõiki piiranguid ja nõudeid, mis tulenevad õigusaktidest ja seonduvad nii eraomandi kui ka keskkonnakaitsega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles