Rakvere treeneri õpilane tegi maleajalugu

Margus Martin
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalle Kiik (paremal) ja Merike Rõtova pärast tänavust rakverlase võiduga lõppenud Boriss Rõtovi 80. sünniaastapäeva memoriaalturniiri. Malelaual on lõppseis maailmakuulsast 1969. aasta partiist Rõtov-Malevinsky.
Kalle Kiik (paremal) ja Merike Rõtova pärast tänavust rakverlase võiduga lõppenud Boriss Rõtovi 80. sünniaastapäeva memoriaalturniiri. Malelaual on lõppseis maailmakuulsast 1969. aasta partiist Rõtov-Malevinsky. Foto: Regina Narva

Juuni keskel leidis Soome täiskasvanute male meistrivõistlustel aset seik, mis väärinuks kõneainet enamikul rahvusvahelistest malelehekülgedest, rääkimata kohalikust spordimeediast. Paraku seda ei juhtunud.

Põhjus oli lihtne: malemäng ei ole Soomes sporti kajastavates väljaannetes kuigi kõrgelt hinnatud, see pole lihtsalt “seksikas” ja seetõttu ei jõudnud lugu laiema avalikkuse ette.

Sama probleem vaevab tegelikult ka Eesti spordimeediat, ent ala kajastamisega seonduv on meil võrreldes põhjanaabritega veel omakorda erisugune, millele siinkohal ei keskenduks.

Niisiis peeti 12.–18. juunil Helsingis Soome malemeistrivõistlusi, kus võitjaks tuli üllatuslikult 17-aastane Teemu Virtanen, kelle juhendajaks on rakverlasest FIDE treener ja rahvusvaheline meister Kalle Kiik.

Huvitav on märkida, et perega USA-s elav noormees teenis personaalse kutse turniirile, kuhu lunastasid pääsme riigi kaheksa parimat maletajat, tänu mullu võidetud Soome alla 20-aastaste meistrivõistluste esikohale.

Tegelikult meenutas noormehele Soome maleliidu kodulehel seisnud elektroonilise kutse olemasolu just treener Kiik, kellega mõnel päeval kuus hommikuti kella seitsmest paar tundi arvuti vahendusel maletrenni tehakse.

“Nägin, et registreerimise tähtaeg läheneb, ja küsisin Virtanenilt, kas ta on kutset märganud. Ütlesin veel, et “tarjolla on Suomen mestaruus” (pakutakse Soome meistritiitlit – M. M.). Ta uuris seda, võttis koos isaga ühe nädala järelemõtlemisaega ning otsustas siis, et jah, ainulaadne võimalus, mida tuleb kasutada,” rääkis juhendaja. “Tegelikult näitas see olukord, et maleliit poissi sinna osalema väga ei oodanud või vähemalt ei olnud teda teavitanud.”

Malemeister Teemu Virtanen.
Malemeister Teemu Virtanen. Foto: Soome Maleliit

Teemu Virtaneni reiting (2141 punkti) oli seejuures täiskasvanute tiitlivõistlustel selgelt kõige kehvem: noormehe seitsme vastase keskmine reiting moodustas 2413 punkti, mis tähendas, et iga rivaal oli temast keskmiselt 272 punkti võrra tugevam.

“Reitinguvahest tulenevalt oli Virtaneni oodatav tulemus keskmiselt 0,17 punkti partii kohta ehk kogu turniiri lõpuks 1,19 punkti,” rehkendas Kalle Kiik. “Kusjuures Soome esinumber Tomi Nybäck ei tahtnud seekord mängida, aga praktiliselt kõik ülejäänud tugevamad olid kohal.”

Matemaatika ei pidanud sedapuhku siiski paika ja äsja gümnaasiumi lõpetanud Virtanen kogus seitsmest võimalikust 4,5 punkti, millega jagas põhiturniiri järel esikohta. Järgnenud lisapartiides juhtus see, mis inimesi spordis enim köidab: eeldatav peksupoiss lõi malelaual kahel korral nimekat konkurenti, 36-aastast mitmekordset Soome tšempioni Mika Karttuneni.

“Teadaolevalt on tegemist maleajaloo kõige suurema üllatustulemusega riigi meistrivõistlustel. Samuti olid need meistrivõistlused Soome ajaloos kõige tugevama tasemega,” rääkis Kiik, kes tõi võrdluseks, et näiteks 1. augusti seisuga oli kümne parima soomlase FIDE reiting 2427 punkti.

“Mul on hea meel, et sain juhtunule treenerina tugevasti kaasa aidata. Olulist rolli mängis siinjuures asjaolu, et mul endal on vastastega, kellega Teemu kohtus, rikkalik mängukogemus.”

Kogenud 54-aastasele rakverlasest maletreenerile ei olnud seekordne edu sugugi esmakordne: üheksa aastat tagasi saavutas samuti üks tema õpilane, sel ajal 8-aastane hiinlanna Qiyu Zhou mitu korda kaalukamal jõuproovil ehk noorte maailmameistrivõistlustel Vietnamis hõbemedali. Zhou kogus toona 11 võimalikust 8,5 punkti.

Kalle Kiige suurest kogemusepagasist annab näiteks aimu ka fakt, et ta tegutses juba 1984. aastal NSV Liidu meistrivõistlustel suurmeister Jaan Ehlvesti sekundandina.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles