Õhusoe alanud nädalal enam 20 kraadi kätte ei saa

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sügis.
Sügis. Foto: Stiina Süvaorg

Ilmateenistuse prognoosi järgi õhusoe alanud nädalal enam 20 kraadi kätte ei saa ning öösiti võib temperatuur sootuks 0 kraadi ümbrusesse langeda.

Teisipäeval madalrõhkkonna mõju väheneb ning Venemaa põhjaaladelt laieneb kõrgrõhkkonna serv üle Eesti. Öö hakul võib Eesti lõunaservas ja Liivi lahe ääres veel vihma sadada, keskööst alates on aga ilm sajuta ja valdavalt selge lõunani, siis tõmbub taevas pilvisemaks. Ida- ja kirdetuul on öösel veel väga tugev, puhangud on kuni 15, saartel ja põhjarannikul kuni 19 m/s, päeva peale tuul tasapisi nõrgeneb. Öösel on sisemaal sooja 5–10, rannikul paar-kolm kraadi enam, päeval 14–17 kraadi.

Kolmapäeva öö ja hommik on kõrgrõhkkonna servas sajuta ja mõõduka kirdetuulega, vaid põhjarannikul on tugevamaid puhanguid – 14–15 m/s. Sooja on 3–8 kraadi, maapinnal madalamates kohtades pole välistatud langus 0 kraadi ümbrusse, rannikul on sooja üle 10 kraadi. Päeval läheneb lõuna poolt piki Venemaa lääneserva madalrõhkkond ja selle loodeserv laieneb Eesti poole ning selle pilvemass kandub üle Peipsi. Vihma tõenäosus on ennelõunal suur eelkõige Ida-Eestis, aga õhtupoolikul ka läänepoolsetes maakondades. Kirdetuul on tugev eelkõige põhjarannikul. Jaheda õhumassi ja pilvise taeva tõttu on ilm väga kõle, sooja on vaid 10–14 kraadi.

Neljapäeval suundub madalrõhkkond Peipsi tagant edasi põhja poole ja selle lääneservas sajab kord siin, kord seal vihma. Tuul puhub öö hakul veel idast ja kirdest ning ulatub põhjarannikul puhanguti 14 m/s, seejärel pöördub järk-järgult põhjakaarde ja nõrgeneb. Öösel on sooja 8–12, päeval 14–15 kraadi.

Reedeks kandub madalrõhkkond Soome, selle lõunaserv jääb Eesti kohale ning hoiab ilma vihmahoogudega. Tuul pöördub läänekaarde ja päeva peale tugevneb. Öösel on sooja 7–11, rannikul kuni 13 kraadi, päeval 14–16 kraadi.

Laupäeva öösel Soome kohal olev madalrõhkkond hääbub, kuid samal ajal liigub Skandinaavia lõunaosast üle Läänemere uus madalrõhulohk, muudab lõuna- ja kagutuule tugevaks, toob niiskust lisaks ning vihmasajusse tuleb öösel vaid üürike paus. Puhub tugev lõuna- ja edelatuul. Sooja on öösel 8–13, päeval 13–16 kraadi.

Pühapäeva öösel ja ennelõunal katab Eestit madalrõhkkonna lääneserv ja vihma sajab sagedasti. Pärastlõunal ilm paraneb ja sajuhooge on harvem. Lõunakaare tuul on tugev. Sooja on öösel 9–12, rannikul kuni 14, päeval 15–18 kraadi.

Esmaspäeva öö on tugevneva kõrgrõhuharja toel suurema sajuta. Sooja on 7–10, rannikul kuni 14 kraadi. Päeval jõuab Poola kohalt järjekordne madalrõhkkond Balti riikide vahetusse lähedusse. Kui madalrõhkkond võtab suuna Läänemerele, siis kandub ka tihe sadu kiiresti mere kohale ja Eestisse jõuab kaguvoolus suvesoe. Kui madalrõhkkond piki Balti riikide idapiiri põhja poole tuleb, siis saab Eesti osaks jahedus ja tihe sadu. Vastuoluliste prognoosivariantide tõttu täpsustab ilmateenistus saju ulatust ja temperatuurifooni järgnevatel päevadel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles