Jüripäeval võetakse Kosel mõõtu Maie Orava tantsude tantsimises

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maie Orav.
Maie Orav. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Kosel peetakse jüripäeval selle kevade üks olulisemaid rahvatantsuüritusi Eestis – Maie Orava tantsude võistutantsimine.


Kose gümnaasium võõrustab umbes 300 rahvatantsijat üle Eestimaa. Võistlus käib neljas kategoorias: vanemad segarühmad, naisrühmad, nooremad segarühmad ja esindusrühmad. Publikut aga kutsutakse tantsijatele kaasa elama ja publiku lemmikut välja selgitama.


Seekordne võistutantsimine on mitmes mõttes juubelihõnguline. 2001. aastal alguse saanud võistuvihtumine toimub sel korral viiendat korda. Põhjust tõsiseks juubeldamiseks on aga veelgi, sest Virumaa tantsuõpetaja, meeste tantsupidude idee algataja ja elluviija ning Eesti üks loomingulisemaid tantsuautoreid Maie Orav tähistab 28. mail väärikat tähtpäeva – 70. sünnipäeva.


Ürituse käimapaneku ja hea sujumise eest seisab viimatise võistutantsimise võidumees Kose noorterühm. Päeva hoiab ohjes Kose noorterühma vilistlane Meelis Kompus.
Maie Orava tantsude võistutantsimine sai alguse 2001. aastal Väike-Maarjas.
Maie Oravat peetakse üheks Eesti arvestatavamaks tantsuloojaks. Ta ise on öelnud: “Oma tantse luues olen teadlikult lähtunud pärimuskultuuri traditsioonidest, säilitades ja arendades algset pärandit.”
Mis meil, tantsijatel, muud üle jääb, kui lisada omalt poolt vajalik emotsioon ja tantsutehnika ning leida muusikast see vajalik alge, mis avabki meile võimaluse siseneda esivanemate hingestatud maailma.
Võistutantsimise algus 23. aprillil kell 13 Kose gümnaasiumi võimlas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles