Vabariigi valimiskomisjon: e-hääletamine toimub

Peep Linno
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ID-kaardi lugeja. Pilt on illustratiivne.
ID-kaardi lugeja. Pilt on illustratiivne. Foto: Tiina Kõrtsini / SL Õhtuleht.

Vabariigi valimiskomisjoni (VVK) tänasel koosolekul kuulati eksperte ning otsustati, et e-hääletamine toimub kohalikel valimistel seadusepäraselt ja plaanikohaselt.

Teisipäeval andis riigi infosüsteemide amet (RIA) avalikkusele teada ID-kaardi võimalikust turvariskist, mis puudutab alates 2014. aasta oktoobrist välja antud kaarte. Vabariigi valimiskomisjon pidi seetõttu seadusest tulenevalt otsustama, kas e-hääletamise korraldamine on turvaline.

“Peamine argument e-hääletamisega seaduse järgi edasi minna on fakt, et ühtegi reaalset turvaauku leitud ei ole, kogu ID-kaardi kiipi puudutav on hüpoteetiline,” sõnas vabariigi valimiskomisjoni esimees Meelis Eerik. “Teiseks meie otsuse aluseks on RIA kinnitus, et ID-kaart on Eesti vabariigis turvaline ja kasutatav kõikides e-teenustes. Me ei saa ülejäänud riigist irduda,” rääkis Eerik.

Koosolekul osalesid ja andsid seisust ülevaate RIA peadirektor Taimar Peterkop, peaanalüütik Liisa Past ning arendus- ja uurimistegevuse osakonna juhataja Kaur Virunurm.

“Samas tahan rõhutada, et midagi ei ole kivisse raiutud: kui lähinädalatel tuleb lisainfot või reaalse ohu kohta uut teadmist, saab vabariigi valimiskomisjon koguneda ja uue otsuse teha,” lisas Eerik.

Kohaliku omavalitsuse volikogu valimiste eelhääletamine ja e-hääletamine algab 5. oktoobril, valimispäev on 15. oktoober.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles