Mobiil-ID – miks ja kuidas endale teha

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Internet

Eelmisel nädalal avastatud ID-kaardi turvariski tõttu soovitatakse lisaks ID-kaardile hankida endale ka mobiil-ID. Peale selle, et mobiil-ID on turvaline, on see ka mugav, sest kasutajal pole vaja kaasas kanda ID-kaarti ega ID-kaardi lugejat või installida arvutisse spetsiaalset tarkvara, piisab üksnes mobiiltelefonist. 

Mobiil-ID töötab nii mobiilitelefonis, tahvelarvutis kui ka arvutis ja selle kasutamiseks sobivad nii puutetundlikud nutitelefonid kui ka nuppudega telefonid.

Teenuse kasutamiseks tuleb kasutajal minna oma mobiilioperaatori esindusse, et saada uus SIM-kaart ning sõlmida Mobiil-ID leping. Mobii-ID-ga saab liituda nii Telia, Elisa kui ka Tele2 esindustes. Esindusse minnes tuleb kaasa võtta ID-kaart või pass.

Kasutaja mobiiltelefoninumber jääb samaks, samaks jäävad ka tellitud teenused.

Mobiil-ID lepingud saab vormistada alates 15. eluaastast ning ühele isikule saab teha ainult ühe Mobiil-ID. Kui kasutaja telefoninumber kuulub tema tööandjale ja Mobiil-ID eest hakkab tasuma tööandja, tuleb Mobiil-ID saamiseks esinduses ette näidata tööandja tehtud volitus, mis võib olla digiallkirjastatud või paberil. Kui Mobiil-ID eest hakkab tasuma inimene ise, pole tööandja volitust vaja, isegi kui number kuulub tööandjale.

Enne kasutamist tuleb Mobiil-ID aktiveerida. Seda aitavad teha klienditeenindajad esinduses või saab seda teha ise politsei- ja piirivalveameti kodulehel ID-kaarti kasutades. Teenuse  aktiveerimiseks on vaja kehtivat ID-kaarti ning teada selle PIN-koode.

Mobiil-ID teenuse kuutasu on 1 euro ja selle eest tasumine toimub mobiilioperaatori vahendusel: tasu lisatakse igakuisele mobiiliarvele. Kui muude mobiiliteenuste eest tasub tööandja, saab inimene arve ainult Mobiil-ID kuutasu eest.

Mobiil-ID-ga saab siseneda e-keskkondadesse ja anda ka digiallkirja. Kasutamiseks tuleks valida Mobiil-ID ning sisestada küsitud info. Pärast seda kuvatakse kontrollkood ning saadetakse sama kontrollkoodiga sõnum telefonile. Sisselogimiseks tuleb sisestada PIN1 ning digiallkirjastamiseks PIN2.

Kui palju kasutatakse ID-kaarti

Foto: Internet
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles