Eesti Lihatööstus müüb oktoobrist oma tooteid Coopi kaubanduskettides

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liha.
Liha. Foto: Marianne Loorents

Ühistu Eesti Lihatööstus hakkab oma toodangut oktoobris müüma Coopi kaubanduskettides; pärast juhatuses tehtud muudatusi on tootmismaht kasvanud ligi 50 tonnini kuus.

"Vahepeal on kulgenud nii, et luigelend on ära lõpetatud. Mart Luik on töölt vabastatud, omanikud on võtnud kogu juhtimise pingsalt enda kontrolli alla. Ei saa öelda, et enne seda kontrolli polnud, aga seni tegeles sellega nõukogu, kes võibolla liialt kuulas juhatajat," rääkis ühistu Eesti Lihatööstus esimees Urmas Laht.

"Turule on tasapisi sisenetud, kuid kogu protsess on olnud aeglasem, kui esialgu loodeti," ütles Laht. "Eelkõige jätkub töö kaubanduskettidesse meie toodangu sisse saamisega, täna oleme esindatud ise lihatööstusega kolmes kohas: Tartu turul, Balti jaama turul ja tööstuse oma lihapoes [Vastse-Kuustes]."

"Tallinnas Balti jaama turul on meil suured pinnad ja selles mõttes ootame sinna ka aktiivselt kliente, et see läbimüügi maht suureneks. Tartu turul avatakse 12. oktoobril uus turg ja seal me oleme esindatud ka üsna suurte pindadega. Eelkõige näeme, et oma müügipunktide kaudu on võimalik seda kaubamärki rohkem tuttavaks teha."

"Samas on tänaseks päevaks meie suurem partner Coop ja teatud piirkondades näeme, et läbimüük Coopi kauplustes läheb ülespoole," ütles Laht, kelle sõnul näitab Põlva Coop päris korralikku läbimüüki.

"Tihtipeale räägitakse, et seal [piirkonnas] on maksuvõime madalam. Kui madalama maksuvõimega piirkonnas leiavad meie tooted läbi ostunumbrite suurenemise head vastukaja, siis see näitab seda, et oma sortimendi ja ideoloogiaga, et kasutame oma toodetud sealiha, mida kasvatame enda toodetud teraviljaga, on olnud maitse poole pealt üllatuslikult hästi vastu võetud," rääkis Laht.

"Tootmismaht pole praegusel hetkel väga suur, jääb 50 tonnist natuke allapoole, aga see maht tasapisi suureneb ja oleme suurema osa sortimendiga 1. oktoobrist Coopi kettides sees, nii et vaikselt rühime ülespoole."

"Kevadel oli tootmismaht 20-25 tonni juures, koos värske lihaga isegi 32 tonni, praegu oleme selle osakaalu minimaliseerinud, sest seda müüdi sisuliselt alla omahinna välja, ja selle lõpetasime juulikuust täielikult ära, nii et praegu müüme värsket liha välja õiglase hinnaga, ja eks see on ka mahtu tagasi toonud. Praegu on suuremalt jaolt tegemist valmistoodetega."

"Näeme, et tuleme tasapisi ülespoole, oleme sortimendis ühe osa toodetega Selveris ja Rimis, väiksematest kaubanduskettidest tõstaks esile Oma Põrsa, kes müüb võrdväärselt Põlva Tarbijate Ühistu ehk Coopiga, mis on täitsa üllatav," märkis Laht.

"Meil on osa liikmeid vahetunud, kaks uut liiget on juurde tulnud, samas kaks kevadel ka loobusid. Me pole eesmärgiks seadnud, et me ise liikmeid juurde peaksime otsima. Aga kõik liikmed, kes seda soovi on avaldanud, nende suhtes on läbirääkimisi peetud."

"Põhikiri ütleb, et 100 protsenti olemasolevatest liikmetest peavad olema nõus, et uut liiget juurde võtta, nii et see kadalipp on selles suhtes küllaltki konkreetne," lisas Laht.

Ühistu Eesti Lihatööstus ostis möödunud aasta juunis Atrialt Vastse-Kuuste lihatööstuse. Ostutehingut finantseeris ja garanteeris maaelu edendamise sihtasutus.

Ühistul on praegu kaheksa liiget, kelle hulka kuuluvad OÜ Markilo farmidega Jõgevamaal Kureojas ja Vajangul Lääne-Virumaal, Viru Mölder OÜ, FIE Haameri Talu, Hinnu Seafarm OÜ, Jampo Seakasvatuse OÜ, Saimre Seakasvatuse OÜ, Kupna mõis OÜ ning OÜ Pandivere seafarmid. (BNS)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles