Nädala kaja: poliitikute kärgpered

Toomas Herm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Herm.
Toomas Herm. Foto: Meelis Meilbaum

Lõppeva nädala hakul arutleti keskerakonna volikogu otsuse üle visata eelolevatel valimistel valimisliitudes osalejad erakonnast välja. Kärgpere loomist aktsepteeriti vaid Edgar Savisaare puhul. Peaminister Jüri Ratas põhjendas seda lühidalt: ta on ju erakonna looja.

Kui kuuluksin keskerakonna otsustajate sekka, siis teeksin Savisaarele erandi tänutundest. Mees on kohtu all süüdistatuna altkäemaksu võtmises. Summad on märkimisväärsed.

Palju ta siis enda taskusse pistis? Kohtumine salapärase Nataljaga Meritoni hotellis, Hispaania reis teada-tuntud Siret Kotkaga? Viimane tunnistas kohtus, et maksis oma reisi eest ise. Mina täiesti usun seda. Kuuldavasti pole Savisaar eriti helde käega ja noort naist poleks ta Hispaaniasse ilmselt kaasa võtnud, kui too poleks reisi eest ise tasunud.

Kas Savisaar hankis raha seaduslikult või mitte, jäägu kohtu ja ainult kohtu otsustada. Märkimisväärsed summad kulusid valimistel reklaamikampaaniatele ehk poliitikute keeli sõnumi viimisele valijateni. Ole sa nii kaunis ja tubli kui tahes, kui raha ei ole, siis pole poliitikas midagi teha. Meenutagem siinjuures rahvaliitu.

Kui Savisaar poleks raha hankinud, siis laoksid Ratased ja Simsonid praegu mõnes selvehallis poes jogurtitopse riiulitele.

Rahal oli suur roll selles, et keskerakonna tänased otsustajad kuuluvad riigikokku või kannavad ministriportfelli. Kui Savisaar poleks raha hankinud, siis laoksid Ratased ja Simsonid praegu mõnes selvehallis jogurtitopse riiulitele.

Kärgperesid punutakse mitmel põhjusel ja punujaid leidub meiegi maakonnas. Näiteks aasta alguses keskerakonna ridades Rakvere meeriks pürginud Andres Jaadla ja teda toetanud endine maavanem Urmas Tamm. Ise pole nad erakonnast vabatahtlikult välja astunud, kuigi anti selgelt mõista, et valimistel neil erakonna nimekirjas kohta pole. Valimisliidu Rakvere Heaks moodustamine oli loogiline samm ja lõppeval nädalal selgus, et liit läheb siin valimistele kõige pikema nimekirjaga.

Suisa kolme volikogu täiega ja natuke pealegi veel.

Ka 2013. aastal oli Jaadla juhitud valimisliidu Rakvere Rahva Kogu kandidaatide nimekiri konkurentidest pikem. Ainsana pääses linnavolikokku Jaadla.

Lõppeval nädalal saime teada, et ID-kaartidel avastati turvarisk. Reformierakonna juht Hanno Pevkur süüdistas keskerakonna vedurit Jüri Ratast, kes olevat selle uudise liiga suureks puhunud. Põhjuski toodi välja – e-valimised pidavat keskerakonnale kahjulikud olema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles