Politsei: metsast väljatulek planeeri päevavalgele ajale

Margus Martin
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meelespea.
Meelespea. Foto: Politsei- ja piirivalveamet

Ainuüksi kolmapäeval, 13. septembril käivitas politsei kuus otsingut leidmaks metsas sihi kaotanud inimesi. Valdavalt tagas kiire abi küllaldase akuvaruga mobiiltelefoni olemasolu.

Seene- ja marjahooaeg toob igal aastal politseile kaasa kümneid kuni sadu teateid metsas sihi kaotanud inimestest. Kolmapäeval sai häirekeskus teateid metsas tee kaotanud inimestest valdavalt pimedal ajal, abivajajate seas oli nii mehi kui naisi vanuses 36-82 eluaastat. Politsei abil leiti abivajajad üles.

"Õnneks on enamusel ka metsas kaasas mobiiltelefon, mille abil kiiresti abi kutsuda," rääkis Jõhvi politseijaoskonna vaneminspektor Alvar Paal. "Päevavalgel ajal saavad otsingud enamasti kiirelt positiivse lõpu. Eilsetest juhtumitest oli aga kõige ajakriitilisem 82-aastase mehe kadumine, kuna tema läks metsa üksi ja tal polnud kaasas mobiiltelefoni."

Eile kella 21 paiku andsid murelikud lähedased politseile teada, et umbes kell 15 metsa läinud eakas mees, kel on probleemid tervisega, pole veel koju naasnud. Politsei alustas kohe otsingutega, kaasates Narva kordoni teenistuskoera, ning 82-aastane mees leiti veidi enne südaööd üles.

"Teenistuskoer Rommel tegi väga head tööd," kiitis neljajalgset kolleegi Alvar Paal. "Leitud mees oli alajahtunud. Meedikud vaatasid ta üle, kuid hospitaliseerimist ta ei vajanud ning seeneline toimetati koju."

Politseinik paneb marjulistele ja seenelistele südamele, et tuleks arvestada sellega, et õhtu pole enam pikalt valge. "Üsna varastel õhtutundidel hakkab hämaramaks minema, seda eriti metsas kõrgete puude vahel. Seega tuleks metsast väljatulek planeerida suurema ohu vältimiseks ajavaruga," soovitas Paal.

Ta lisas, et metsa minnes tuleb kindlasti kaasa võtta täislaetud akuga mobiiltelefon. "Eakamale inimesele võiks soetada nuppudega mobiiltelefoni, mida on lihtne kasutada. Hätta sattunu saab ise kiirelt abi kutsuda, telefonivestlusest saame lisainfot tema seisundist ja asukohast, samuti vajadusel võime tema asukohta kiirelt positsioneerida," kirjeldas politseinik.

Metsa minnes tuleks selga panna ilmaoludele vastavad erksavärvilised riided ning kaasa võtta piisavalt vett, vajalikud ravimid ja kerge eine.

Kui olete metsa eksinud või abi vajab teie lähedane, helistage hädaabinumbrile 112.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles