Perearste pahandab alkoholitootjate kampaania

Margus Martin
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkohol. Foto on illustreeriv.
Alkohol. Foto on illustreeriv. Foto: Internet

Eesti Perearstide Selts tegi avaliku pöördumise ja avaldas nördimust seoses alkoholitootjate kampaaniaga "Kui võtad, võta vett vahele."

Perearstide sõnul näevad nad oma igapäevatöös alkoholist tingitud tervisekahjustusi ning peavad vastutustundetuks alkoholi tarvitamise propageerimist.

Eestis joodi 2016. aastal iga elaniku kohta 8,3 liitrit puhast alkoholi. Maailma terviseorganisatsiooni hinnangul on kuus liitrit elaniku kohta piir, millest alates tekivad olulised kahjud rahva tervisele. Kuigi alkoholitarbimine on vähenemas, avaldub sellest tekkinud tervisekahjustuste mõju alles aastate pärast.

"Perearstid näevad oma igapäevatöös otseselt alkoholist tingitud tervisekahjustusi, mis ei oleks tervislike eluviisidega kunagi avaldunud," selgitas perearst Karmen Joller. "Kahjuks puutume sageli kokku sellega, kuidas kahjustuste tekkides ei ole enam midagi võimalik muuta. Rääkida selles kontekstis lahendusena vee joomisest ja targast alkoholitarbimisest on lapsik ja vastutustundetu."

Karmen Jolleri sõnul on alkoholitarbimisel kindel seos rahva tervise näitajatega. Vähi, kõrgvererõhktõve ning mitme teise tõsise haiguse tekkemehhanismid on otseselt seotud alkoholi liigtarbimisega.

Alkoholi tarvitamist ja sellega kaasnevaid riske on võimalik hinnata spetsiaalse testi abil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles