Nipinurk: anna kasutult seisvatele mänguasjadele uus elu

Eva Samolberg-Palmi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mänguasjad.
Mänguasjad. Foto: Marianne Loorents

Üle ääre ajav ja põhjatuna näiv mänguasjakast lastetoas võib mõnelegi lapsevanemale murekoormaks olla, kuna mänguasjad hõivavad kodus aina suuremaid pindu. Mitmetele kasutamist mitteleidvatele mänguasjadele on aga võimalik leida uus kasutusviis ja -otstarve. 

Seoses septembrikuus toimuva kasutatud Lego klotside kogumisaktsiooniga jagab Juku mänguasjakeskuse turundusjuht Kairit Parker näpunäiteid, kuidas nii Lego klotse kui ka teisi kasutuna seisma jäänud vanu mänguasju loovalt kasutada.

Toeta taaskasutust. Kõige lihtsam viis vabaneda mänguasjadest, millest laps on tüdinenud või välja kasvanud, on need saata uuele ringile. „Esmalt tuleb aga mänguasjakastis viia läbi ühed suuremat sorti talgud ning sorteerida välja asjad, millest ei ole laps valmis veel loobuma. Ülejäänud mänguasjad saab lihtsa vaevaga viia mistahes kasutatud asjade kogumispunkti. Septembrikuu jooksul saab näiteks Juku mänguasjakeskustesse tuua ka kõik üleliigsed Lego klotsid, mis leiavad uued omanikud lasteaedades üle Eesti,“ jagas Parker nõu.

Anna asjadele uus elu. Kasutuna seisvaid mänguasju saab vägagi loovalt kasutada ära näiteks kodusisustuselemendina. Vanadest puitklotsidest ja väikestest plastloomakestest saab väga oskuslikult meisterdada lustakad riidenagid või ukse- ja sahtlinupud, mis lastele kindlasti palju rõõmu valmistavad. Internetiavarustes leidub palju kasulikke õpetusi, mille abil koos lapsega lisaks mängimisele ka veidikene loovat käsitööd harjutada.

Kaasa mänguasju lapse õpingutesse. Koolis antud kodused ülesanded võivad lastele tihtilugu olla tüütud, veel enam, kui mingist teatud teemast arusaamine valmistab raskusi. Siinkohal on vanemal võimalus viia õpingud uuele tasemele ning muuta keerukast teemast arusaamine lapse jaoks hulga lihtsamaks ja põnevamaks. „Pisikesed legoklotsid, millega ehk enam ei mängita, on lapsevanemale suureks abiks näiteks harilike murdude seletamisel. Näiteks 8-, 4-, 2- ja 1-osaliste klotside abil on väga lihtne õpetada selgeks murdarvud, nagu pool, veerand ja kolmveerand,“ teab Parker soovitada.

Katseta puslekunsti. Nii nagu legoklotse, koguneb lastel hulganisti ka pusletükke, mille kokkupanek varasemaga võrreldes enam nõnda suurt vaimustust ei pruugi tekitada. „Tihti on pusletükidki legoklotsidega sarnaselt kerged kaduma. See aga ei tähenda seda, et allesjäänud osakesed peaksid kasutult seisma jääma – ka pusletükke saab edukalt kasutada erinevates kunstiprojektides. Katke koos lapsega pusletükid uue värvikihiga ning meisterdage nendest näiteks vahvad kuusekaunistused või hoopiski liimitehnikas fantaasiarikas seinamaal,“ soovitas Juku mänguasjakeskuse turundusjuht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles