Juhtkiri: Kohalik kala lauale tagasi!

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Henn Soodla/Pärnu Postimees

Lääne-Virumaa on küll mereäärne maakond ja lähedusse jääb ka Peipsi järv, aga kohalikku kala saab siin kätte sama halvasti kui mujal Eestis. Rakvere turul on pisike kalaputka, kus müüakse peamiselt räime ning vahel käivad siin ka Pärnu kalurid oma kalaautoga. Lõunaks kalaprae leidmiseks peab Rakveres ikka mitu söögikohta enne läbi helistama, ja iga päev ei õnnestugi sobivat leida. Ühes toimetuse läheduses asuvas toitlustuskohas aga pakuti hiljuti niisugust kalakastet, mis oma nime saanud ilmselt seetõttu, et kunagi varasemas staadiumis oli kala sellest leemest läbi ujunud.

Eesti on aastasadu olnud mereriik, kus kala asendas vaesele mehele loomaliha. Nüüd on lood vastupidi. Kvaliteetse kala hind ületab liha oma sageli mitu korda.

Kalas sisalduvad Omega­-3 rasvhapped, millel on hulk organismile kasulikke omadusi. Kuid tervislikuks toiduks sobiva kala ostmine on muutunud eestlaste jaoks luksuseks, sest enamiku inimeste rahakott kannatab tubli kõhutäie jagu vaid värsket räime osta. Aga sellegi otsimine ja leidmine kaubandusvõrgust või turult nõuab omaette teavet ja õnne. Seega oleme praeguseks kalaõnneta mereriik.

Veel 20 aastat tagasi oli igasuvine tava Peipsi kaluritelt rääbiseid osta ja neid suitsutada. Milline lõhn, milline maitse ... Ühel hetkel kadusid need kalad müügilt. Kui neid vahel Peipsi ääres saabki osta, siis hingehinna eest. Natuke ikka ju ostad - nostalgia pärast.

Kummaline on see, et kunagi sai sellise välismaise punase kala järele õhatud. Nüüd on delikatessiks saanud just valge kala - see omamaine, lähedane ja hea.

Virumaa Teataja loodab, et plaanitavasse nn Tsentrumi turule mahub üks korralik kalapunkt, kas või hooajaline. Ka Lääne-Virumaa söögikohtades võiks menüüs olla kohalik kala. Kalurid saaksid ju toitlustuskohtadega teha otselepingud.

Samuti oleks eduline, kui avataks e-pood, kus on kalurite kontaktid, teave müüdava kala  ja kättetoimetamise võimaluste kohta. Kohalik kala toidulauale tagasi!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles