Virumaal leiti tuhandeaastased rauast kaubatoorikud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maapõu paljastab Virumaal iidset rauda.
Maapõu paljastab Virumaal iidset rauda. Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Virumaal leitud 1000-aastased rauast kaubatoorikud annavad teadlastele võimaluse uurida Eestiga seotud rauatöö ajalugu ja lahti mõtestada tolleaegset kaubandust, teatas laupäeval ETV uudistesaade "Aktuaalne kaamera".

Soomaagist toodetud rauda vahetasid eestlased rahaks tollases Läänemere-alade tähtsaimas sepatöö keskuses Gotlandil. Teadlaste sõnul on rauatoorikute leiud olulisemadki kui piirkonnast avastatud hõbeaarded.

"Seesama kaubatoorikute peitleid annab nendele Kirde-Eesti ja Virumaa arvukatele hõbeaaretele tausta. Meie esivanemad said viikingite ajal rikkaks rauatöö kaudu ja siia põllule ongi peidetud rauast kaubatoorikud, mida taheti viia tõenäoliselt Gotlandile, kuid mingil põhjusel olid need siiani maapõues ja ootamas õnnelikku leidjat, kes nüüd päevavalgele ilmus," rääkis Tallinna ülikooli arheoloogia teaduskogu fondihoidja Mauri Kiudsoo.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles