Tapa uus katlamaja sai kasutusloa

Eva Samolberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sügisel valmis Tapal uus moodne hakkpuidul töötav katlamaja.
Sügisel valmis Tapal uus moodne hakkpuidul töötav katlamaja. Foto: N.R. Energy

Tapa vallavalitsus väljastas kasutusloa hakkpuidul töötavale uuele katlamajale, mis hakkab tootma toasooja nii Tapa linnale kui ka NATO liitlasi võõrustavale kaitseväe linnakule.

Soojatootja N.R. Energy lõpetas Tapal Üleviste tänaval asuva katlamaja 3,5 miljonit eurot maksma läinud ehitustööd septembri keskel. Tööde käigus rajati Tapale 7-megavatine hakkpuidul töötav põhikatel ning renoveeriti õlikatlamaja koos kahe põlevkiviõlil töötava katlaga koguvõimsusega 9,2 megavatti. Soojatootmise seadmed tootis ja tarnis Austria ettevõte Agro Forst & Energietechnik GmbH. Hoone projekteeris büroo EMP A&I, andes sellele teiste katlamajadega võrreldes oluliselt erinevama ilme. Projekti rahastasid N.R. Energy ja Citadele pank.

Tapa vallavalitsus väljastas eelmise nädala lõpul loa võtta uus katlamaja kasutusse. “Alustasime eelmisel nädalal ka uute katelde testkütmisega ning esimene hakkpuidust toodetud toasoe jõuab Tapa elanike radiaatoritesse neil päevil,” ütles N.R. Energy juhatuse liige Ahto Tisler.

Uus, keskkonnasõbralikum katlamaja lubab langetada Tapal küttehinda kuni 20 protsenti. Kütte lõpphind sõltub katlamaja koormusest ja soojakogusest, mida kaitsevägi tarbib. Soojaenergia hinna peab kinnitama konkurentsiamet.

N.R. Energy kasutab katlamajas küttena biomassi ehk hakkpuitu, mille tarnib Lääne-Virumaal Väike-Maarjas tegutsev OÜ Reinpaul, kes võitis vastava hanke. Seni kasutati Tapal soojatootmiseks põlevkiviõli, mis uues katlamajas jääb varukatelde tagavarakütteks.

Tisleri sõnul on tegu praegu nii Eestis kui ka kogu meie lähiregioonis moodsaima katlamajaga, mis kasutab kõige nüüdisaegsemaid tehnoloogiaid, näiteks biomassi niiskuse reaalajas mõõtmist. See võimaldab hakkpuidu põlemisprotsessi automaatselt reguleerida ja saavutada seeläbi suurem efektiivsus. 

1997. aastal asutatud ja täielikult Eesti erakapitalil põhinev N.R. Energy varustab soojusenergiaga 23 kaugkütte võrgupiirkonda üle Eesti ja müüb soojusenergiat rohkem kui 30 mehitamata kaug- ja lokaalkatlamajast. Ettevõtte peamised kliendid on kortermajad, eramud, koolid, lasteaiad, spordihooned, tervishoiuasutused, kohalikud omavalitsused, asutused ja ettevõtted.

Tapa katlamaja.
Tapa katlamaja. Foto: Ahto Tisler
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles