Iga helkiv toode ei pruugi teha kandjat piisavalt nähtavaks

Eva Klaas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helkur.
Helkur. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Helkuri kandmine pimedal ajal on kohustuslik. Tarbijakaitseamet juhib tähelepanu, et helkur peab olema kvaliteetne ja nõuetele vastav. Iga helkivast materjalist toode ei pruugi täida helkuri ülesannet ega teha selle kandjat nõutaval viisil nähtavaks, isegi kui see on valmistatud sertifitseeritud helkurkangast.

Üha populaarsemaks on muutunud helkurite või helkurisarnaste toodete valmistamine. Paraku ei pruugi sellised tooted tagada pimedas kaitset, kuna nende nõuetele vastavust ei ole hinnatud. Isegi kui toode on valmistatud sertifitseeritud helkurkangast,võivad sellest valmistatud lõpptoote kuju, suurus, lisatud detailid, trükised toote tagasipeegeldumise omadusi oluliselt mõjutada.

Seega kui meisterdada helkur ise, saada see kingituseks või soetada käsitsi valmistatud helkiv toode, nagu pross või ripats, tasub järele mõelda, kas see tegelikult teeb nähtavaks piisavalt varakult, et sõidukijuhil jääks aega reageerida.

Helkuri pindala peab olema vähemalt 15cm² ühe külje kohta. Kaunistusdetailid ja kirjed helkuril muudavad helkivat pinda väiksemaks. Kui helkuri valmistamisel on kasutatud ühepoolset helkurkangast, siis tuleb välistada helkuri pöördumine selliselt, et nähtavale jääb kanga teine, mittehelkiv pool.

Samuti tuleb teada, et pehmed loomakujulised helkurid vihma käes märgudes ei pruugi valgust tagasi peegeldada.

Helkuri kinnitamisel tuleb arvestada,  et see oleks nähtav autojuhile. Kõige paremini on märgata umbes põlve kõrgusel rippuvat helkurit, kuna sõidukite valgusvihk on suunatud just sellele kõrgusele.

Kindlustamaks, et sõidukijuhil oleks võimalik jalakäijat õigel ajal märgata, tuleks kanda helkivale ripatsile, prossile või mis tahes käsitööna valmistatud tootele lisaks sertifitseeritud helkurit.

Kuidas ära tunda nõuetele vastavat helkurit?

*Toote nimetus on „helkur“, mitte „helkiv“, „helendav“ vms.

*Pakendil on vastavusmärgis (CE), millega kinnitab tootja, et toode vastab kõigile   kehtestatud nõuetele.

*Pakendil on viide standardile EN 13356:2001.

*Pakendile on märgitud tootja nimi ja kontaktandmed.

*Tootega on kaasas eestikeelne kasutusjuhend.

*Jälgida tuleks, et helkur  ei oleks määrdunud, kulunud või kahjustunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles